Plăceri nevinovate

Căciuli rusești/ Cușma cazacului

căciuli ruseștiDacă e vineri eu zic că e numai bună o rețetă de ceva extrem de bun, că tot bate la ușă weekendul. Căciuli rusești sau cușma cazacului este o prăjitură tare simpatică, puțin migăloasă, dar vă asigur că nu va trece neobservată. Are un aspect deosebit, elegant, dar nici gustul nu se lasă mai prejos. Căpăcelul amărui, exteriorul învelit în cocos și crema de vanilie creează o combinație fantastică. Unde mai pui și surpriza din interior, când ochii critici dau de un blat de cacao și unul de vanilie.

Prima oară am făcut Căciuli rusești în varianta originală, adică rezultatul final arătând ca o căciulă. La această variantă se pierde destul de mult din blat (dar, după gustul meu sunt mai aspectuase). Apoi când unchi-miu mi-a cerut să fac pentru nuntă am căutat varianta cea mai bună pentru a nu pierde deloc la blat: le-am făcut cuburi. Au ieșit mai multe, a fost mai ușurel de cochetat cu ele, dar nu s-au mai numit căciuli rușești :))

Pentru blatul de vanilie avem nevoie de:

  • 3 ouă
  • 150 g zahar
  • 75 ml apă fiartă
  • 75 ml ulei
  • 190 g faina
  • jumătate pliculeț praf de copt (5 grame)
  • esență vanilie

Albușurile se bat spumă cu un praf de sare. Se adaugă zahărul și se continuă să se mixeze până se obține o bezea tare. Dacă întorcem castronul, aceasta nu trebuie să cadă. Urmează să încorporăm pe rând apa, uleiul, esența de vanilie și făina amestecată deja cu praful de copt. Turnăm compoziția în tava tapetată și o băgăm în cuptorul preîncălzit aproximativ 20 de minute. După ce este gata, scoatem blatul din tavă și lăsăm să se răcească. Pregătim tava pentru o nouă rundă de copt.

Pentru blatul de cacao avem nevoie de:

  • 3 ouă
  • 150 g zahar
  • 75 ml apă fiartă
  • 75 ml ulei
  • 190 g faina
  • jumătate pliculeț praf de copt (5 grame)
  • 2 linguri de cacao
  • esență de rom

Modul de preparare este același ca pentru blatul de vanilie, cu excepția faptului că în făină de data aceasta amestecăm și cacaua. Coacem în aceeași tavă pentru aproximativ 20 de minute.

Pentru crema de vanilie avem nevoie de:

  • 3 ouă
  • 1 cană (250 grame) zahăr
  • 4-5 linguri de amidon Gustin
  • 500 ml lapte
  • 200 gr margarină
  • esență de vanilie

În plus mai avem nevoie de:

  • 100 g ciocolata neagra (60% cacao)
  • 2 linguri lapte
  • 150 g cocos

Cu un tel batem ouăle cu zahărul până se omogenizează, adăugăm laptele  și amestecăm. Punem și amidonul și punem la foc mediu la început. Când începe să se lege dăm focul mai mic și amestecăm să nu se lipească. Când începe să se îngroașe amestecăm aproape continuu. Dacă nu se îngroașă suficient mai adăugăm 1-2 linguri amidon. Când e gata luăm de pe foc, adăugăm esența și margarina și lăsăm să se răcească bine.

Cum asamblăm? Întâi și întâi ne înarmăm cu vreo oră de răbdare și îndemânare. Dacă vrem să facem căciuli rusești ca la mama lor, atunci decupăm cerculețe din blaturi cu autorul unui pahar. Unim două câte două cerculețe cu cremă, și cu ajutorul unui cuțit ungem exteriorul tot cu cremă. Tăvălim butoiașul prin nucă de cocos. Deasupra ungem cu glazură (topim ciocolata cu laptele și omogenizăm bine, să nu rămână bucățele netopite). La această variantă e bine de știut că vom rămâne cu blat în urma decupării. Eu am folosit și resturile, le-am fărâmițat și le-am amestecat cu crema rămasă, poi am format biluțe și am tăvălit prin nucă de cocos.

Cum spuneam undeva mai sus, am făcut aceste prăjituri pentru o nuntă. Pentru asta am măsurat și tăiat blaturile pătrățele. Nu am pierdut nimic la blat și mi s-a părut că treaba a mers mai bine. Am uns lateralele cu cremă, cu ajutorul unui cuțit cu lamă lată. Pentru a mă putea mișca în voie, am folosit un pahar întors (cu fundul în sus), pe care am pus cubul de prajitură. Așa am rotit mult mai bine, pentru a îmbrăca exteriorul în cremă.

 

p.s. ultima poză e urâtă, știu. Dar după multe ore de bibilit, la aproape miezul nopții nu mai avea nimeni chef de poze artistice 😀

p.p.s. ăăăă, bine că nu s-a făcut sâmbătă până am publicat, dar zău că astrele nu au fost cu mine astăzi. Am rescris de 2 ori din cauză de  nesalvare … 😀

 

4 Comentarii

Lasă un răspuns