Plăceri nevinovate

Prăjitură cu cremă de vanilie și spumă de ness

prajitura cu crema de vanilie si spuma de nessAstăzi vin cu o prăjitură super delicioasă, cu două creme. O cremă de vanilie, fină și gustoasă și una de ness de-a dreptul încântătoare, ce cred că va fi pe placul tuturor iubitorilor de cafea/ness. E parfumată, e spumoasă, e perfectă. Se face ușor, nu necesită vreo îndemânare specială și nu are cum să dea greș. Această prăjitură cu cremă de vanilie și spumă de ness  este printre preferatele mele și de vreo cinci ani are un loc special în meniul de sărbători. Am descoperit-o într-o cărticică Practic, doar că am mai umblat puțin la cantitățile pentru cremă. Cu cantitățile inițiale ieșea exagerat de multă.

Am pregătit-o pentru prima oară de una singură de Crăciun și mi-a ieșit perfect! Probabil am să o refac și pentru Paște, pentru că noi suntem mari iubitori de cafea și nu apucă să stea pe masă prea mult. E un succes garantat!

Ingrediente blat: 

 • 7 ouă
 • 7 linguri zahăr
 • 7 linguri de ulei
 • 7 linguri de făină
 • 1 pachet praf de copt

Se separă ouăle, albușurile se bat spumă, se pune zahărul în ploaie și se continuă cu bătutul/mixatul  până se topește. Gălbenușurile se freacă cu praful de copt (nestins) și cu uleiul, pus ca la maioneză (se pune o lingură, se freacă, se mai pune o lingură, se freacă, etc).

Se răstoarnă această compoziție peste albușurile bătute spumă. Se adaugă făina și se amestecă cu o lingură de sus în jos, foarte ușor. Se pune compoziția într-o tavă tapetată și se dă la cuptor până când trece testul cu scobitoarea. După ce s-a copt, se scoate blatul din cuptor, se lasă la răcit și se taie în două, pe lungime.

 

Ingrediente cremă de vanilie:

 • 1/2 l lapte
 • 1/2 cană zahăr
 • 3 gălbenușuri
 • 1/2 pachet margarină
 • 5 linguri cu vârf de făină sau 3-4 linguri de amidon
 • esență de vanilie

Se freacă gălbenușurile cu zahărul, se adăugă făina/amidonul, apoi laptele și se încorporează. Se pune pe foc (la foc mediu la început) și se lasă până se îngroașă. (când începe să se îngroașe ori transferăm cărticioara pe o tablă groasă pe care o punem deasupra flacărei ori lăsăm focul mic mic și amestecăm continuu) Când s-a îngroșat destul se ia de pe foc, se adaugă margarina și esența și se lasă la răcit.

 

Ingrediente spumă de ness:

 • 3 albușuri
 • 11 linguri de zahăr
 • 3 pliculețe de ness (1,8 grame fiecare)

Se bat albușurile spumă, se adaugă doar 7 linguri de zahăr în ploaie și se bat în continuare până se topește. Se adaugă cele 3 pliculețe de ness (nedizolvat) și se amestecă bine (trebuie să fie spumă).

Separat, într-o crăticioară se ard 4 linguri de zahăr până prinde o culoare frumoasă, ca mierea. Atenție că dacă e lăsat prea mult devine amar. Când zahărul s-a topi, se răstoarnă peste spuma de ness. Cu o mână se toarnă zahărul ars, iar cu cealaltă se amestecă repede, pentru ca zahărul să nu se caramelizeze în spumă.

 

Asamblare prăjitură cu cremă de vanilie și spumă de ness:

Se pune primul blat, peste care se întinde crema de vanilie, apoi se așează al doilea blat peste care se întinde spuma de ness. Se ornează cu ciocolată rasă și se lasă câteva ore, de preferat peste noapte.

prajitură cu cremă de vanilie și spumă de ness

 

 

 

8 Comentarii

 1. Auzi? Eu te felicit şi-ţi mulţumesc şi zic că arată bestial. Dar alta e problema mea. O reţetă din aia gen: se pune făină, ouă, zahăr aia, aia şi aia şi aia, se amestecă, se toarnă în tavă şi se coace, n-ai? Una din aia gata-n 10 minute, adică 😀

  Răspunde
    1. Eh, nu chiar 😀 Știi, era o prăjitură la care faci exact cum spui tu. Prăjitură deșteaptă îi zice. Amesteci totul și bagi la copt. În timp ce se coace ea se separă singură: blat și cremă. Am încercat-o, dar cred că ceva n-a fost bine că nu mi-o ieșit 😀

     Răspunde

Lasă un răspuns