SuperBlog

10 alimente sănătoase + 2 rețete fără zahăr

Să mănânci mai sănătos în zilele noastre a devenit o problemă destul de importantă, zic eu, pentru că nicăieri nu ești încurajat. Adică, în afară de reclamele care spun să consumăm fructe și legume, să bem doi litri de apă pe zi și să încercăm să evităm zahărul, nu prea mai vezi nimic care să te ajute.

Ați încercat vreodată să evitați zahărul timp de o săptămână, să zicem? Ați reușit? Nu este vorba despre zahărul pe care îl puneți în mod voit în cafea sau ceai sau cel pe care-l folosiți la prăjituri. Nu, e vorba despre cel care e trecut pe spatele ambalajelor. Pentru că cumva, noi credem că bun, nu beau cafeaua prea dulce, mi-ajunge jumătate de linguriță de zahăr. Nu mănânc dulciuri, doar două pătrațele de ciocolată zilnic. N-ar trebui să fie o problemă, nu? Nu, nu e. Dar pe lângă cafea și ciocolată, mai mănânci și pâine și-o conservă și muuulte alte lucruri pe care, dacă le întoarceți și le citiți eticheta veți constata cu stupoare că scrie zahăr. Și-un pic de colo cu mai mult de colo și uite așa se adună mai multe grame  decât ne imaginam noi.

N-am de gând să fac pe nutriționistul, nici nu e cazul, însă ar fi interesant de făcut un experiment. Am de gând să-l încerc, se va numi 30 de zile fără zahăr, dar momentan nu am curaj și nici starea necesară. Până atunci însă, m-am gândit să vă vorbesc puțin despre cum am reușit să mai fentez din pofta de dulce și de ronțăit și totodată să vă prezint 10 produse alimentare pe care le găsesc extrem de utile în bucătărie (pe majoritatea  le găsiți pe www.driedfruits.ro)

      1. Nucile caju

Nu trebuie să lipsească sub nicio formă din cămară. Fie că vorbim de caju consumat ca atare ori de mixurile acelea de fructe în care găsim și caju, nu contează. Bine, pentru mine contează, eu prefer caju consumat ca atare. În mixuri sunt în general mai puține nuci caju și mai multe merișoare, cu care nu mă prea înțeleg. Ori stafide, aceeași neînțelegere. Dar repet, sunt extrem de bune și mixurile de fructe, mai ales pentru că au o gamă variată de vitamine. Pe lângă faptul că sunt bune de ronțăit la o gustare, în loc de ceva dulce (atenție însă, nu o pungă întreagă, da?), nucile caju au o groază de beneficii:

  • constribuie la întărierea sistemului cardiovascular și previne bolile cardiovasculare
  • ajută sistemul nevos. Nucile caju conțin vitamina b1, denumită și „vitamina bunei dispoziții” sau „vitamina performanței intelectuale”.
  • ajută pielea să rămână tânără și sănătoasă
  • nucile caju sunt o sursă abundentă de minerale esențiale: magneziu, mangan, fier, fosfor, potasiu, zinc și seleniu.
  • ajută la păstrarea funcției de coagulare a sângelui în parametri normali, asta datorându-se vitaminei k, pe care nucile caju o conțin.

     2. Fulgi de cereale cu semințe

În general, oamenii le consumă cu iaurt. Eu însă am făcut niște batoane cu ele. Înfoliate, pot fi luate și  mâncate oriunde. Le-am mâncat alături de-un pahar de lapte și pot spune că sunt extrem de sățioase. Dacă vrei să le pregătești și tu, nu trebuie decât să urmezi pașii de mai jos.

Ai nevoie de:

150 grame fulgi de cereale 

20 grame stafide

10 grame semințe de in

50 grame unt de cocos topit

3-4 linguri de lapte

☑ Pune cerealele, stafidefe și semințele de in într-un robot de bucătărie și mărunțește-le extrem de puțin. Trebuie să rămână bucăți măricele.

☑ Topește untul și adăugă-l împreună cu laptele peste amestecul de mai sus. În funcție de tipul de cereale folosite, poate fi necesar încă o lingură- două de lapte în plus.

☑ Puneți amestecul într-o tavă și presați bine cu ajutorul unui pahar.

☑ Coaceți 30 de minute sau până prinde o culoare frumoasă.

☑ Lăsați să se răcească, apoi tăiați sub formă de batoane.

     3. Unt de cocos

Tocmai ce l-ați întâlnit în ingredientele de mai sus. Untul de cocos este foarte bun pentru inimă. Conține acid lauric, care ajută la prevenirea  problemelor cardiace, luptă împotriva colesterolului și hipertensiunii arteriale. Pe lângă multitudinea de beneficii pe care o are și pe care le puteți găsi pe internet cu o simplă căutare, mi se pare interesant faptul că sportivii preferă acest unt în detrimentul celui clasic, deoarece crește nivelul de energie și îmbunătățește performanța sportivă. Ori că îl folosiți la prăjituri, ori că îl puneți deasupra cartofilor dulci copți în cuptor sau de ce nu îl folosiți atunci când gătiți creveți sau pui, este o variantă mult mai gustoasă și mai sănătoasă.

     4. Unt de arahide

Dacă tot suntem la categoria unturi, musai să menționez și untul de arahide. De când l-am descoperit și nu pot spune că a trecut prea multă vreme de atunci, am încercat atât varianta cremoasă cât și cea crunchy. Preferata mea este cea crunchy. Îl mănânc pur și simplu cu lingurița din borcan, asta când am chef de ceva gustare sau îl folosesc să fac niște fursecuri cu unt de arahide și ciocolată delicioase.

     5. Cafea solubilă

Nu-i o variantă tocmai bună cafeaua solubilă sau ness-ul cum îl numesc mai simplu, însă dacă rămân o zi fără, parcă ziua aia merge pe dos. Îmi place ca dimineața primul lucru pe care-l fac după mersul la baie, este să pun apa să fiarbă și să prepar licoarea magică. Energie nu simt ca-mi dă, ori că beau ness ori că beau cafea la zece seara, adorm liniștită chiar și la zece jumate. Somnul n-a fost niciodată o problemă pentru mine, indiferent de câtă licoare magică am băut. În schimb, ador gustul. Asta mă face să-l beau și să mă simt bine când o fac.

     6. Miere

În ceai, pe clătite sau câte o linguriță luată așa, direct din borcan, întotdeauna e binevenită. Sunt convinsă că mulți dintre voi iubiți mierea și o consumați în diferite moduri, însă îi cunoașteți beneficiile?

  • este o sursă naturală de energie
  • previne diabetul. Unii specialiști susțin că înlocuirea zahărului cu miere, scade riscul de diabet cu până la 70 la sută. Atenție însă, nu vorbim de consumul unui borcan odată! Întotdeauna este bine să fim cumpătați și să păstrăm decența în porții și în cantități.
  • întreține celulele ficatului
  • combate durerile în gât
  • tratează rănile și arsurile (are efect cicatrizant)

O altă modalitate în care eu folosesc mierea este amestecarea ei cu cătina. Într-un borcănel pun părți egale de miere și cătină (aleasă bob cu bob) și las la macerat timp de 2-3 săptămâni. Musai în frigider, altfel fermentează. Amestecul ăsta este numit regele imunității și e plin de vitamina c. Se zice că ar avea cătina noastră vitamina c de 10 ori mai multă decât au citricele. Plus o gamă largă de alte vitamine și minerale.

     7.  Dulcețuri și clasicul magiun de prune

Păi se poate cămară fără așa bunătățuri? Nu se poate. Magiun aș mânca la orice oră din zi și din noapte. Metoda clasică: întins pe pâine proaspăt scoasă din prăjitor.

     8. Fructe și legume

Da, nu-s tocmai de ținut în cămară, dar din casă nu trebuie să lipsească sub nicio formă. Îmi place să mănânc fructe de sezon și în general evit bananele pe timpul verii pentru că ele pot fi mâncate oricând. Vara mă axez pe ce e de vară. Acasă, ai mei au o mini plantație de zmeură, coaceze roșii, negre, agrișe, mure, căpșuni și sperăm noi că de anul ăsta vor fi și afine.

     9.  Porumb pentru floricele

Pentru serile în care alături de-un film merge și ceva de ronțăit și parcă nu vrei să apelezi la cuptorul cu microunde și nici la floricelele acelea gata făcute, la pungă mare, ci vrei să-ți faci tu la tuci. Așa cum făceai odată, până să existe altceva. Aproape tot timpul avem în dulap 2-3 pungi de porumb pentru floricele și chiar dacă stă acolo o lună, e cumva comfortabil să știi că ai.

     10. Fulgi de ovăz

Am lăsat fulgii de ovăz pe ultimul loc, deși ordinea e aleatorie, pentru că i-am folosit chiar astăzi și mi-am zis că dacă tot pregătesc micul dejun, să vă și arăt ce și cum. Aveam niște banane dintre care una cred că era din altă serie de cumpărături, așa că se cam înnegrise zdravăn coaja și când ajunge în stadiul ăsta, deja o dăm de colo colo. Așa că am făcut niște clătite sănătoase, fără făină și fără zahăr, doar cu ou, banană și fulgi de ovăz. Extrem de simplu, o să vedeți:

 

Acum că v-am prezentat cele 10 alimente pe care eu le consider necesare în orice cămară, dar în special într-a mea și v-am arătat două idei de bunătățuri, utilizând ingrediente sănătoase, vă provoc să-mi scrieți nu 10, ci doar 3 alimente fără de care nu se poate, din punctul vostru de vedere. Dacă sunt și alimente sănătoase, cu atât mai bune!

 

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2020, proba numărul 8.

Foto: www.driedfruits.ro și arhivă personală

3 Comentarii

Lasă un răspuns