SuperBlog

Cafeneaua oamenilor de succes

În acea seară parcă totul lucra împotriva mea. Îmi agățasem haina în ușa autobuzului în drum spre cafeneaua la care lucram, apoi când eram la distanță de două străzi se pornise o ploaie care mi-a șters și ultimul zâmbet de pe chip și colac peste pupăză, tot în acea seară am fost concediat. Era a treia oară când întârziam, deși primisem avertisment. M-am simțit pierdut. Îmi era rușine să mă întorc acasă, mi-era rușine de ce o să zică sora mea cu care locuiam de când ne-au murit părinții.

Am părăsit localul încercând să evit privirile clienților părtași la țipetele șefului. Am hoinărit ore în șir până când am început să simt răcoarea nopții târzii. Aveam nevoie de o cafea. La Iulia era singurul local deschis la ora aia și nu aveam de mers decât trei străzi.

20 de minute mai târziu, îmi limpezeam gândurile cu cea mai fierbinte cafea, ascultând Frank Sinatra pe fundal.

-Domnule, vă rog să mergeți la o masă din sala alăturată, la secțiunea începători, apăru de nicăieri o tipă îmbrăcată în negru.

-Pardon!? cu mine vorbiți? Cred că este o greșeală. Eu doar îmi beam cafeaua liniștit.

-Domnule, vă rog să mergeți la sala indicată, dar nu înainte de a lua un regulament. Poftim! (îmi înmână un plic consistent în timp ce mă fixa cu privirea). Nu înțelegeam nimic din ce se întâmplă, așa că am deschis plicul.

-Să înțeleg că mă aflu într-un joc. Nu stiu cum e posibil, ultima oară îmi amintesc că eram la o masă și îmi beam cafeaua. Apoi apari tu și-mi spui că mă aflu într-o sală de începători. Ce joc e ăsta și ce se vrea de la mine?

– Te afli în jocul Business Simulator. Tot ce trebuie să faci acum este să începi. Există două opțiuni dintre care poți alege: franciză sau start-up.

– Nici nu mă gândesc să încep o afacere de la zero. Doar ce am fost concediat dintr-o cafenea săracă în clienți și fără renume, deși au trecut câțiva ani de când a fost deschisă. Aleg o franciză datorită avantajelor și a lipsei riscului. Prefer să plătesc o sumă de bani la început pentru a deține o afacere profitabilă și fără riscuri, sub un brand cunoscut. Francizorul îmi va pune la dispoziție tot ce am nevoie pentru a deschide acest business: training pentru mine și angajați, materiale publicitare, planuri de dezvoltare și marketing, asistență corporatistă.

Pe de cealaltă parte, un start-up presupune multe riscuri. Este nevoie de o idee originală, un plan de afaceri bine pus la punct, strategie de marketing potrivită pentru a obține încrederea consumatorilor și nu în ultimul rând de mult timp și dedicare. Concurența poate fi chiar o franciză de nădejde, cu o marcă renumită.

– Acum că ți-ai ales modalitatea de joc, te rog să alegi una din francizele listate.

Am parcurs la repezeală numele din lista afișată pe perete, gândindu-mă în ce domeniu aș putea să mă dezvolt. Oare la ce eram bun? Ce credeam că mă va face fericit? De când mă știam nu făcusem altceva decât să servesc cafeaua musafirilor care ne călcau pragul casei și mai târziu clienților din diversele cafenele unde lucrasem. Practic asta era eticheta mea.

– Aleg franciza The Coffee Shop. pentru că vreau să susțin brandurile românești. În plus administrată corespunzător poate fi o idee de afacere profitabilă.

– O alegere interesantă. Aici aveți toate informațiile despre franciza aleasă, îmi spune tipa în negru în timp ce îmi întinde o fișă. O răsfoiesc rapid și rămân plăcut surprins să constat că aveam foarte multe avantaje și deja în capul meu se învârteau câteva idei deprinse pe parcursul anilor, pe care le puteam aplica.Franciza The Coffee Shop

– Hmmm … deci o să dețin cea de-a 6-a cafenea The Coffee Shop din țară. Dacă mă gândesc bine, vreau să o deschid chiar în orașul meu natal, Ploiești.  Deși este un oraș măricel, nu sunt multe astfel de locuri unde ai putea să te relaxezi, ceea ce ar reprezinta un avantaj pentru cafeneaua mea.

Mă gândeam serios la cum aș putea face The Coffee Shop un loc în care oamenii să se simtă bine și să se reîntoarcă cu drag. Întotdeauna am considerat că discutând cu ceilalți poți descoperi lucruri în comun și că de la aceste mici discuții pot pleca prietenii, iubiri sau chiar afaceri. Pornind de la această idee, vreau ca în cafeneaua mea oamenii să comunice, nu să petreacă timpul cu privirea aplecată în telefon, drept pentru care clienții care nu își vor folosi deloc dispozitivele mobile vor primi un voucher pentru următoarea cafea. Consider că este o strategie destul de bună pentru a transforma oricare client nou într-unul fidel.

– Felicitări!, se auzi vocea tipei în negru. Ați trecut la următorul nivel. Ideile dumneavostră v-au adus în ultima etapă a jocului. Doriți să continuăm?

– Să continui? Așa ar fi ideal, nu? Progres e al doilea meu nume. Niciodată nu mi-a plăcut să rămân prea mult timp în același loc. Deja mă gândesc la o masterfranciză în domeniu. Asta mi-ar permite să-mi extind afacerea și în alte zone, dar desigur gradul de implicare și investiție va deveni mult mai ridicat. Profitul va crește cu fiecare locație nouă deschisă și totodată mult mai mulți oameni vor avea ocazia să -și savureze cafeaua într-un loc de bun gust.

– Domnule? Vă simți bine?

– Ăăăă, da .. am câștigat?

– Cred că mai degrabă ați adormit. Nu v-ați mișcat de aici toată noaptea. Nu am vrut să vă trezesc, dar știți, tura mea s-a terminat. În plus este dimineață, au început să vină clienți.

 

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2017.

7 Comentarii

    1. Două zile m-am chinuit să traduc în limba româna proba 😀 și bineînțeles să scriu. Mi s-a părut cea mai grea probă din istoria edițiilor la care am participat. Așa că nu îți imaginezi cât mă bucură faptul că ți-a plăcut! Mulțumesc mult! 🙂

      Răspunde

Lasă un răspuns