SuperBlog

Căldură mare, mon cher!

curatare-aer-conditionatȘtiți momentul ăla în care trebuie să pleci de acasă și nu ai la dispoziție decât mijlocul de transport în comun? Asta nu ar fi o problemă, dacă nu ar fi vreo 40° și niscaiva criză economică în țară, ceea ce înseamnă un consum de apă mult prea scăzut.  Eu sunt convinsă că îl știți si voi la fel de bine ca mine. Ultima oară când era să-mi pierd nasul printre picioarele nespălate ale unei doamne   ființe care puțea din podea și pân la tavan mi-am făcut de trei ori cruce cu limba  numa’ ca să mai scap cu viață de acolo și m-am jurat că nu mai circul cu niciun mijloc de transport în comun .

Așa se face că acum vreo două luni în timp ce mă duceam nu mai știu pe unde cu mașina (proprie și personală, că doar ce vă ziceam că nu mai calc în vreun mijloc de transport în comun) îmi iese în cale un din ăsta de stă și zâmbește la mașini că doar l-o lua cineva. Cred că autostopist îi zice. De obicei nu reacționez mai deloc la asemenea oameni (aha, să-mi fie rușine că nu îmi ajut semenii) dar când l-am văzut pe nenea ăsta m-a apucat un sentiment de omenie. Am oprit, s-a urcat, am plecat. Aveam de mers împreună vreo jumătate de oră, dar ceva parcă nu era în regulă.  Ceva  îmi gâdila nasul și cu siguranță musafirul meu era de vină. Sau așa credeam.

-Căldură mare, nu-i așa? Și apa cam scumpă, îmi zic în timp ce-l priveam în oglindă. Nu părea deloc neîngrijit. Sacoul negru perfect curat, călcat la dungă, pantofii strălucind îl făceau să arate respectabil, nicidecum un nespălat.

-Așa e! Și de când cu căldurile astea cam multe mirosuri plutesc prin aer, răspunde omul rânjind la mine într-un mod suspect.

-Ce mirosuri domne! Duhori, putori! Nu simți și dumneata (cum puți)?

-O … ba daaa! Ai putea să pornești aerul condiționat? Simt că mă sufoc aici, în spate! Și în plus, o să ajung transpirat ca un porc la întâlnire …

-Aerul e pornit, nu înțeleg ce se întâmplă deloc. Aici e un miros tare neplăcut, și-mi transpiră mâinile pe volan.

Urmează un moment de tăcere. Omul din spate era roșu ca un rac la față și se vedea prin sacoul descheiat cum se schimbă culoarea cămășii. Îi puteam auzi respirația greoaie, în mașina ce devenise un cuptor încins.

-Freonul … ?

-Ă?

-Freonul auto!!! Cum de nu m-am gândit la asta? Păi … don’șoară, când ai făcut ultima revizie la instalația de climatizare? freon-auto-11

-Ăăăăă …. când am cumpărat mașina, acum … patru ani?

-Se pare că trebuie s-o faci din nou. Îți recomand cu încredere serviciile de încărcare freon  de la www.freon-auto.com.  Echipa de specialiști se deplasează și la domiciliu și toată treaba durează circa jumătate de oră. După asta este foarte bine dacă fac și o igienizare a aerului condiționat auto.

-Și asta la ce ajută mai exact?

-Un agent special de tip aerosol trebuie introdus în instalație și circulă de-a lungul sistemului de aer condiționat al mașinii și produce igienizarea instalației și scoaterea mirosurilor neplăcute. Asta nu o să mai permită bacteriilor și mucegaiului să se dezvolte pe viitor.

-Vrei să spui că plămânii noștri respiră acum bacterii?

-Din păcate da. Ca să fie totul în regulă și să ai un aer proaspăt și sănătos ar trebui ca sistemul de climatizare să fie curățat periodic (12-24 luni).

-Mi-ai fost de mare ajutor! Cum mă întorc acasă o să contactez echipa freon auto București. Zici că te las aici, după colț?

-Sigur!

Așa am aflat ce-i ăla freon, ce înseamnă o igienizare a instalației de aer condiționat și mult mai important, am aflat că nu numai oamenii put, ci și aerul condiționat.

 

 

4 Comentarii

  1. Fain articol, toate ca toate, da’ nu cumva să aflu că iei oameni la ocazii mai ales când eşti singură-n maşină că vin la tine şi ti trag de urechiuşe!!
    Aşa cevaaa….. îţi dai seama că el bănuia fata, fata îl bănuia pe el. Nu? Şi când colo… 😀

    Răspunde

Lasă un răspuns