Diverse

Ce să facem când mergem în vizită?

Ce să facem când mergem în vizită?

Când suntem invitați la cineva, la masă, e bine să cunoaștem și unele din regulile de comportare civilizată în asemenea ocazii. Respectarea acestor reguli dovedește respectul față de gazdă cât și pentru ceilalți invitați, dovedind și o bună creștere și educație cetățenească.

  • o atenție trebuie acordată felului în care ne îmbrăcăm, astfel ca îmbrăcămintea să corespundă profesiei pe care o avem, fiindcă mulți din cei prezenți nu au de unde ști că tu ești zugrav, coșar, fotbalist sau fochist.
  • în timpul mesei ca să poți avea o forță mai mare pentru a servi masa, mai bine să-ți dai haina jos și să-ți sufleci mânecile la cămașă, ușurând prin aceasta mânuirea tacâmurile.
  • să se stea cu coatele pe masă și capul între mâini așteptând cu nerăbdare, gata oricând de a fi primul la consumarea bucatelor.
  • picioarele să se întindă cât mai mult pe sub masă până simțiți că ați dat de picioarele vecinilor, anunțându-vă astfel prezența.
  • în timpul mesei se pot folosi diferite conversații, chiar dacă guraeste plină cu mâncare, pentru a nu vă pierde pofta de mâncare și firul ideilor, iar pentru a întări argumentele puteți flutura lingura, furculița sau cuțitul.
  • din felia de pâine e bine să nu rupeți câte o bucățică, ci să folosiți toată felia, pentru a fi sigur că vă aparține.
  • după ce ați terminat de servit masa nu mai așteptați, spuneți celor prezenți că sunteți grăbit, că trebuie să mergeți și la alți prieteni la masă.

!!!!! Plecarea se face când gazda este ocupată și nu vă vede. Prin acesta îi veți face cea mai mare plăcere și surpriză încât își va spune că așa invitați nu a mai avut și nici nu-i vor mai trebui.

(sursă: Gheorghe Grosu- Almanahul Ambianței)

8 Comentarii

  1. Uneori sunt bune regulile, dar acestea țin de BUNUL SIMȚ. De preferat să mergi la masă cu prietenii, acolo unde fiecare se simte în largul său, în care eticheta nu este prioritară. De fapt regulile sunt bune pentru mese oficiale, mesele între prieteni sunt între oameni care se regăsesc și în comportament, obiceiuri, tradiții…

    Răspunde

Lasă un răspuns