Plăceri nevinovate

Ciocolată de casă – reteță simplă

reteta ciocolata de casaCând eram eu mică mică, ai mei primeau lapte praf mereu de la serviciu. Și pentru că nu prea aveam ce face cu el, mama ne făcea mereu ciocolată de casă. Nu am să uit niciodată cum așteptam cuminți să o taie și chiar dacă de multe ori nu se întărea îndeajuns și ne mai moscoleam pe degete sau trebuia să o mâncăm cu lingurița, pentru noi nu conta. Ne descurcam cum puteam mai bine și nu ne păsa prea tare, pentru că se mânca oricum.

Au trecut câțiva ani de atunci și parcă și ciocolata de casă a rămas undeva în urmă. Am mai cumpărat eu „batonul copilăriei” din comerț, dar gustul e undeva pe lângă, nu-l atinge și nici nu provoacă amintiri. Și pentru că dorul era mare și dorința de a încerca să o fac eu și mai mare m-am conformat. Am făcut-o de 3 ori în vreo două săptămâni. Prima dată nu mi s-a închegat și s-a mâncat cu lingurița. A doua oară a ieșit perfectă, iar a treia oară (adică acum) este de două ori perfectă! :)) Da, știu, mă laud, dar chiar sunt mândră de cum a ieșit! 

Rețetă ciocolată de casă – ingrediente: (partea neagră)
 • 250 grame zahăr (cred că data viitoare voi încerca cu 200 grame doar, pentru că este destul de dulce)
 • 100 ml apă
 • 100 grame unt
 • 250 grame lapte praf
 • 30 grame cacao
 • esență de rom

Punem zahărul și apa la fiert într-o cratiță adecvată (am folosit un tuciuleț). Amestecăm din când în când și din momentul în care începe să fiarbă (se va face o spumă albă) cronometrăm 5 minute. Nu mai mult, nu mai puțin, pentru că ori va ieși prea moale ori prea sfărâmicioasă. Citisem undeva că e bine să avem un pahar  cu apă și din minut în minut să picurăm o picătură din siropul de zahăr cu apă. La început, picătura aceea la contactul cu apa se va sparge, se va împrăștia prin pahar, dar cu timpul va rămâne intactă.  Eu m-am ghidat și după asta.

După ce au trecut cele 5 minute, luăm de pe foc și adăugăm untul, apoi amestecăm până se topește. Cacaua am amestecat-o cu laptele praf și le-am cernut, apoi le-am adăugat peste sirop, amestecând rapid și bine ca să evit cocoloașele. Turnăm apoi într-o tavă și lăsăm deoparte.

În loc de tavă am folosit o caserolă (nu aveam tavă mică) cu dimensiunea 12×19. Am tapetat cu hârtie de copt, ca să pot să scot mai ușor. Pe lângă asta am mai pus compoziție într-un suport din cutia de bomboane (cum e în poză). Ideea asta n-a fost prea genială, pentru că m-am chinuit ceva să le scot de acolo și nu mi-a plăcut cum au ieșit. Așa că data viitoare voi opta pentru o tavă un pic mai mare, fără alte complicații.

 

Rețetă ciocolată de casă – ingrediente: (partea albă)
 • 200 grame zahăr
 • 100 ml apă
 • 100 grame unt
 • 250 grame lapte praf
 • esență de vanilie (opțional)

Modul de preparare este același, exceptând amestecarea laptelui praf cu cacaua. Turnăm compoziția albă peste cea neagră și dăm la rece pentru câteva ore. Când este gata tăiem după cum ne poftește inima.

Se poate face doar ciocolată de casă albă, doar neagră, se pot adăuga diverse – nuci, stafide, merișoare, etc- sau se pot combina, așa cum am făcut eu. Totul depinde de gustul fiecăruia.

reteta ciocolata de casa

 

Update: dacă 5 minute nu vi se par de ajuns și ciocolata nu se va închega, neapărat tura viitoare măriți timpul de fierbere cu 1 minut- două.

laptele praf folosit este cel din poză. (click pe ea pentru mărire)

 

 

 

 

 

 

 

9 Comentarii

Lasă un răspuns