SuperBlog

Cu RAO, iarna asta va fi magică!

Am crezut întotdeauna că oamenii care citesc sunt niște oameni interesanți, complecși și  cu o valoare mai mare decât a celor ce nu au deschis în viața lor o carte. Și asta se întâmplă, poate pentru că am crescut printre cărți. Mi-am văzut părinții citind, l-am ascultat pe tataie citindu-mi povești cu Ileana Cosânzeana, dar culmea e că niciodată nu mi-a zis nimeni „Citește!”. Dar cumva, nici nu a fost nevoie, pentru că văzând ce se întâmplă în jurul meu, am înțeles că îmi place și că vreau și eu.

Pot spune cu mândrie că la noi în casă toată familia citește, fiecare însă având propriile preferințe. De la thriller la romane polițiste,  clasice sau de ficțiune, biblioteca noastră le cuprinde pe toate. Este normal să ne regăsim în diferite cărți și să rezonăm cu personaje diferite, pentru că noi înșine suntem diferiți, chiar dacă purtăm același nume. Prin titlurile romanelor ficționale dar și nonficționale publicate, RAO și-a găsit cu succes locul în casa noastră, devenind rapid editura favorită a familiei. Cu o varietate impresionantă de cărți, RAO poate ajunge astfel la sufletul oricărui pasionat de lectură.

Mă gândeam zilele astea că se aproprie iarna cu pași destul de repezi și că începe magia. Mi-e dor de un prim fulg de nea ce cade timid să nu deranjeze, mi-e dor de mirosul de cozonac cald abia scos din cuptor, mi-e dor de-o carte citită la o gură de ciocolată caldă în timp ce lemnele trosnesc în sobă, iar la fereastră se strâng steluțele de nea s-asculte povestea … 216-sigla-rao-241x300-300x158Întotdeauna mi-a plăcut să citesc povești de dragoste iarna, pentru că mă puteam cuibări sub plapumă și simți cum mă învăluie în vraja lor. Țin minte cum multe nopți m-a urmărit privirea rece și pătrunzătoare a lui Edward Cullen, asta după ce am citit seria Amurg de la editura RAO scrisă de Stephenie Meyer. Chiar dacă aparține secțiunii Ficțiune Tineri, nu văd de ce nu ar putea fi citită și de alte categorii de vârste.

Între filele celor patru volume ale seriei (Amurg, Lună Nouă, Eclipsa, Zori de zi) am trăit emoția unei iubiri imposibile dintre doi tineri proveniți din lumi diferite, cea nemuritoare și rece și cea efemeră, în care toate își află sfârșitul. M-a fascinat felul în care cei doi s-au avântat în această dragoste. Orbi. Curajoși. Fără să le pese că între ei se află sute de ani distanță. Fără să le pese că în spatele lor stau reguli care nu trebuie încălcate.

Și da, puteți spune că este ficțiune ceea ce se întâmplă acolo. Aveți dreptate. Dar există ceva comun cu realitatea. Riscul. Dacă în viața reală riscăm totul pentru iubire, și în această serie întâlnim același tip de risc. Bella își riscă viața încă de la primul contact vizual cu Edward, care are o putere de abținere extrem de mare. Pofta de sânge, de sângele Bellei  îi ia mințile, dar sentimentele îl fac să stea departe de ea. Pe de altă parte, Cullen își riscă nemurirea îndrăgostindu-se de o muritoare. Deși are sprijinul familiei sale, problemele cele mai grave apar când fata dă naștere (dar asta abia în ultimul volum) unei ființe ce atrage interesul celei mai puternice și vechi familii de vampiri, Volturi. Va avea loc o luptă tumultoasă între clanuri. N-am să vă spun. Citiți cărțile.

Iarna asta mă voi întoarce la această serie. Mă voi lăsa purtată pe muchiile fiecărui cuvânt, până voi aluneca în vrajă. Mă voi îndrăgosti pe rând, de Edward și de Jacob și voi plânge cu fiecare încercare de-a vârcolacului (Jacob) de a o face pe Bella să fie a lui. Îi voi urmări procesul de maturizare filă cu filă, volum cu volum. De la tânărul naiv, ce luptă nebunește pentru ceva ce nu va avea niciodată, la băiatul care înțelege și respectă o decizie luată cu mult timp în urmă și mai târziu la bărbatul îndrăgostit până peste cap de copila Bellei, ce-și risca viața apărând-o. Mă voi cuibări în colțul patului, înconjurată de lumina lumânărilor parfumate și voi simți alături de personaje puterea dragostei. Cum te face ea să uiți ce ești și care îți sunt limitele.

Voi asculta cântecul lemnelor arzând, în timp ce-mi voi imagina vocea dură a lui Edward murmurând cuvinte de dor, în timp ce a  lui Jacob sună a jale. Îmi voi lipi nasul de fereastra-mpodobită să văd noianele albe lucind sub razele soarelui așa cum pielea vampirului strălucea în lumină. Iarna asta va fi una magică. Plină de pasiune. Dorință. Nebunie. Va fi iarna când lumile fictive se vor împreuna, dăruind căldura unui nou suflețel cu o putere inimaginabilă. Iar eu, abia aștept să o redescopăr.

Voi ce lecturi aveți în plan pentru iarna asta?

 

Articol scris pentru SuperBlog.

 

 

 

 

4 Comentarii

  1. Frumos articol. Un îndemn la lectură, pentru toți cei care iubesc cărțile. Mi-a plăcut cum ai amintit despre pasiunea familiei tale pentru lectură. Bucuria cititului așa se deprinde cel mai bine, de la cei mai apropiați.
    Numai bine și o duminică frumoasă! 🙂

    Răspunde

Lasă un răspuns