SuperBlog

Curățenia merge strună când ai trei experți la mână: soțul, Nufăr și Triumf!

Curățenia merge strună când ai trei experți la mână: soțul, Nufăr și Triumf!

Scena 1

Actul 1

(Tolănită pe canapea, cu picioarele leneșe proptite de spătar, Lanavela butonează de zor telecomanda. Din hol se aud zornăituri de chei. Ionuț intră în micuțul apartament.)

Ionut (vizibil surprins):  Ce faci draga mea, tot acolo? Acolo erai și când am plecat.

Lanavela:  Păi eram. Că ți se pare ție că eu stau degeaba, dar nu stau.

Ionuț:  A, da? Dar ce faci?

Lanavela: Gândesc. Vine Crăciunul. Mai este o săptămână. Cineva trebuie să gândească în casa asta ce bucate preparăm, când ne apucăm de curățenie, cum împodobim, știi tu, lucruri normale. Mă gândeam să mă ajuți la curățenie.

Ionut: Orice pentru scumpetea mea mică. La naiba, de asta mi-era cel mai frică.

Actul 2

(Ionuț se luptă cu covorul să îl scoată afară. Lanavela în dressing, probează haine.)

Lanavela: Mersi că te-ai oferit să-l scoți tu. Știi, eu cam trebuie să plec.

Ionuț: Unde te duci, dragă? Nu era vorba că facem curat azi? Du-te, du-te, că după ce pleci tu, mă arunc pe fotoliu cu berea-n mână, la un meci. 

Lanavela: Mă duc la shopping, dragă. Dar stai liniștit, te ajut după ce vin. Până atunci, uite lista cu ce e de făcut.

Ionuț (citind cu un glas din ce în ce mai stins): „Scos covoare, bătut, periat, șters geamuri, spălat perdele, aspirat fiecare colțișor, șters praful, spălat pe jos …”, auzi scumpa mea, dar cam câte zile ai de gând să stai la shopping de mi-ai lăsat listoiul ăsta?

Lanavela: Dar ce dragă, eu te întreb pe tine cât stai la bar, când pleci? Hai că nu mai am timp de vorbă, că mă așteaptă Elena. Pa și spor!

Actul 3

(Epuizat de muncile fizice, Ionuț se relaxează cu o bere rece, abia scoasă din frigider. Vocea  Lanavelei se distinge ușor de pe scări, parcă urcând, semn că se apropie de ușă. Intră.)

Ionuț: Bine ai venit, dragă! Sper că te-ai relaxat și că ai venit cu chef de treabă.

Lanavela: Sigur, doar așa am spus. Te ajut când mă întorc. Oricum eu nu am fost pentru mine, am fost tot pentru tine. Hmmm, poate n-ar trebui să-i arăt acum cele 2 rochii și bluzele pe care mi le-am cumpărat. Uite, poftim ce ți-am luat: doi experți în curățenie! Să ai ajutor, pardon, să avem ajutor.

Ionuț (uimit): Nufăr și Triumf? Unul e … (citind eticheta) dezinfectant universal și altul e degresant pentru bucătărie. Fain, Nufăr folosea și mama când locuiam eu acolo, dar ea folosea Nufăr scos pete. Într-adevăr, niște produse eficiente.

Lanavela: Păi crezi că nu mi-a zis mie mama Nuți, să iau și pentru pete? Am luat, că e bun. Nu conține clor, știi că urăsc mirosul de clor. Chiar avem probleme cu salteaua din dormitor, nu știu de ce, dar e pătată. La fel și draperia. Acum, haide, fuguța la bucătărie să probăm Triumful. Ia să pulverizez eu aici, așa .. tu ce mai stai? apucă-te de ceva, de orice. Hai să sortăm toate cutiile și cutiuțele de prin dulapuri. Aruncăm ce nu mai ne folosește, păstrăm doar puține, că știi, e bine să fie acolo … Așa, haide, ia tu cutiile, să mă așez și eu puțin.

Ionuț: Să te așezi și tu un pic, că tot tu oi fi obosită de la cumpărături…  Stai dragă liniștită, arunc eu , arunc eu tot, stai doar să vezi.

Lanavela: Vezi  că e de ajuns cât a acționat Triumful pe aragaz. Trebuie să te miști mai repede, să fii cu ochii peste tot. Ia de colea și șterge (aruncând un burete). Hai, mai cu viață puțin, zici că te ia somnul. Chiar curăță repede, e singurul produs care mă mulțumește. Mai vrei să te ajut cu ceva?

Ionuț: Dar nu m-ai ajutat la nimic! Ai putea măcar să iei și să ștergi frunzele la flori? Știi că mie nu îmi plac deloc florile, nu am răbdare.

Lanavela: Sigur, scumpule. Dar înainte de asta mă duc în baie. Și nu mă duc singură, ci cu Nufăr alături. Baia o să strălucească, ai să vezi. Tu termină bucătăria, ș-apoi vino să mă ajuți. Doar știi că nu mă pot apleca să spăl pe jos. Mă cam doare spatele …

Ionuț: Cine m-o fi pus să mă-nsor cu asta doamne… nimic nu face, nimic.  Vin scumpa mea, vin.

Actul 4

Lanavela: Acolo, uite, acolo nu ai frecat bine, te rog să mai insiști.

Ionuț: Nu vrei mai bine să mergi la televizor? Decât să stai aici cu mine .. și să comanzi ..

Lanavela: Nu te pot lăsa singur. Stau aici, să te ajut. Știi la ce mă gândeam?

Ionuț: Ă? Sper că nu mai vrea s-o ajut și la altceva ..

Lanavela: Mă gândeam că fără niște produse bune curățenia ar fi durat mult mai mult. Și că pe noi ne ajută mult faptul că nu ținem lucruri care nu ne folosesc. Ce nu folosim în decurs de 1-2 luni înseamnă că nu ne e necesar și atunci nu are rost să păstrăm. Nu avem nici haine vechi, nu le păstrăm, avem camere aerisite, fără multă mobilă încărcată inutil cu obiecte nefolositoare.

Ionuț: Asta așa e, dar n-ai uitat un lucru?

Lanavela: Nu-mi trece prin cap nimic altceva.

Ionuț: La partea cu ajutoarele eficiente, anume produsele de curățenie, sunt total de acord. Dar cum rămâne cu alte ajutoare? Soțul, să zicem..?

Lanavela: Adică ce vrei să spui dragă, că nu m-aș fi descurcat fără tine?!


Text scris pentru SuperBlog. A se trata ca un pamflet.

Lasă un răspuns