SuperBlog

Daneza. Povestea Gerdei Wegener

Mă numesc Gerda Wegener și o bună vreme am fost disperată. Nu știam cum să procedez cu soțul meu, Einar. Mă gândeam tot timpul că eu l-am transformat în ceea ce este acum, că eu i-am insuflat această dorință, ce pare să fie mai presus de orice. Chiar și de dragostea noastră. Pentru cine nu mă cunoaște, sunt o pictoriță celebră, personaj al romanului Daneza, scris de David Ebershoff. Am crezut că totul între mine și Einar o să fie bine, pentru că nimic nu părea să nu meargă. Asta până când Einar a început să se îmbrace ca o femeie. Așa s-a născut Lili. Lili a fost tot timpul în interiorul lui Einar. Tot timpul. Nu avea nevoie decât de o încurajare ca să iasă la suprafață, încurajare pe care a primit-o de la mine în ziua când l-am pus să îmbrace o pereche de dresuri ca să îmi fie model.

Nu credeam că e așa dureros să vezi cum cel pe care îl iubești nu se mai regăsește în nimic. Nici măcar în trupul său. Poate l-a început n-a fost așa convins de trăirile pe care le avea când era Lili. Știu că încerca să rămână bărbat. Și totuși mai știu că de câte ori eram plecată, se îmbrăca în femeie. Mereu o găseam pe Lili  când mă întorceam. Dintr-un soț iubitor și chipeș, Einar sau mai bine zis Lili îmi devenise o prietenă. O prietenă care nici măcar nu se gândea că eu l-am iubit pe omul acela. L-am iubit și am sperat că dincolo de Lili, încă mai trăiește o sclipire din Einar. Dar n-a fost deloc așa. Lili era mai puternică, era ceea ce își dorea Einar. 

Într-o bună zi am citit însă ceva ce mi-a confirmat că am ales corect, chiar dacă era pură ficțiune acolo. Am citit o poveste de dragoste, seria Twilight. Un triunghi amoros mai bine spus: Edward, Bella și Jacob. De parcă nu-mi era de ajuns povestea mea de dragoste! Nu am putut să nu remarc niște asemănări între mine și Jacob. Amândoi iubeam un om care își dorea o schimbare. O transformare. Jacob o iubea pe Bella. Și chiar cred că și ea simțea ceva pentru Jacob, însă dragostea ei pentru Edward a învins. Ce ar fi putut să facă Jacob în situația dată? Să fie furios, să rupă prietenia cu Bella, poate chiar să-i facă rău, să plece departe și să o uite… Ce a făcut el? I-a rămas aproape, deși vedea de fiecare dată cum ea îl alege din nou și din nou pe Edward. Sunt convinsă că a suferit, că  în interiorul lui s-a dat o bătălie grea. Așa cum și eu m-am luptat cu mine, cu cea care voia să fugă și să uite de Einar.

Am ales să rămân. Să-i accept alegerea. Am înțeles că nu s-a simțit niciodată bine în trupul său de bărbat și că întotdeauna a fost mai altfel. Nu știu câți dintre voi ați fi făcut ca mine. Jacob a făcut-o. A rămas acolo, deși suferea de fiecare dată când vedea gesturile dintre Bella și Edward. Eu am rămas lângă Lili deși sufeream de fiecare dată când îmi spunea cât de minunată se simte când este curtată de bărbați. Când am văzut-o la braț cu un bărbat, ceva în mine s-a rupt. Îi plăcea. Îi sclipeau ochii. Îmi puteam da seama cât de senzuală este. Când Jacob a aflat că Bella se mărită cu Edward, lumea lui s-a năruit. Eram doi nefericiți într-un Univers pierdut. Și cu toate astea n-a făcut decât să accepte.

Când Lili mi-a spus că își dorește să devină femeie cu adevărat, am știut că într-adevăr Einar nu mai este acolo. Poate nici nu a fost vreodată. Poate așa cum spunea el, faptul că s-a născut bărbat a fost o greșeală. I-am fost alături în toate deciziile pe care le-a luat. I-am fost o prietenă adevărată, de altceva nu mai putea fi vorba… L-am iubit atât de mult pe Einar încât i-am dat libertatea de a alege cine vrea să fie. Și cu toate că a ales să devină femeie, i-am fost alături. Și n-am să regret asta niciodată.

Povestea dintre Jacob și Bella mi-a dat puterea de a face alegerea corectă. Am înțeles că oricât de mult am iubi un om nu-l putem face să își dorească ceea ce vrem noi. El va fi întotdeauna liber. Noi nu putem decât să fugim sau să acceptăm și să-i rămânem alături.

 

9 Comentarii

Lasă un răspuns