SuperBlog

De când lumea și pământul

Ce-a de-a patra probă de la SuperBlog 2015 mi-a adus aminte de o conversație cu una din băbuțele satului. Își amintea cu regret anii când era înfloritoare, însă tot regret se citea în privirea ei când le privea pe tinerele fete.

  • Ia nu le vezi maică, acuma se spoiesc toati de cu dimineață, porcu plânge de foame, da iele ie cu pensula pe față. S-o dus Doamne vremurili celi de demult când muierea muncea la câmp, avea animale și cât era ziulica de mare, era ba în ogradă, ba la bucatărie. Acuma, maică se duce și muierea la muncă, fetili astea ale mele cică i se zice jub sau giob…ai? așa se zice? Eh…uite aice la mâinile astea, bătătorite de necazuri…Ia trage mâna la baba, să mai văz și eu o tinereață. Ptiu! Da` undi ți-i păru, fa? Ai intrat și tu în doagele ălora de și-l tundi? Ptiu, drace, ce-am agiuns!
  • Da ce mamaie, matale nu te epilai când erai tânără? Uite ce fină e pielea, simți? Așa e și pe picioare!
  • Păcat maică, păcat…pe vremea mea nu egzista epilatu, femeilii așa era date de la Domnu și așa se purta și ele..

Aveam vreo 19 ani, din câte îmi aduc aminte. După întâlnirea cu respectiva am venit acasă cu gândul „cum să nu existe dom`le epilatul pe vremea ei?” Și uite de aici mi s-a pornit dorința de a afla mai multe. Cum ce am aflat? Poi aveți răbdare că vă spun tot acuși!

www.mixdecultura.ro
www.mixdecultura.ro

Am rămas surprinsă când am citit că încă de pe vremea romanilor se epilau femeile. Bărbaților le faceau cu ochiul femeile frumoase. Ca și astăzi, nu? Dar nu oricine era considerată frumoasă, ci doar cele care aveau pielea fină, erau parfumate, îsi pudrau tenul cu alb și purtau părul îndreptat cu fierul încins. Metoda de epilare folosită era ceara.

În Evul Mediu apare un zid care stă în calea epilării – religia. Femeilor li se interzicea să se epileze, însă pentru a fi seducătoare și feminine, ele o făceau pe ascuns. Gestul era considerat riscant, pentru că soluția avea la bază mercur. În această perioadă o femeie trebuia să aibă fruntea înaltă, ochii să fie de culoare deschisă iar sprâncenele să fie cât mai subțiri. Abia după ce erau bifate toate „condițiile” putea fi declarată frumoasă

cultural.bzi.ro
cultural.bzi.ro

Volsella era metoda de epilare specifică grecilor antici. Bărbații voiau lângă ei o femeie epilată complet a căror piele să se simtă ca marmura. Doamnele de ranguri înalte nu se prezentau la niciun eveniment cu fire de păr pe corp. Oare cât timp le lua să se epileze folosind doar o pensetă? Doamne, câtă râbdare! Abia mai târziu s-a inventat o cremă depilatoare pe bază de răşină, sânge de liliac, fierea unei capre şi praful din veninul de viperă.  Vă dați seama ce mirosuri? Cred că părul cădea singur!

Dar, știti ce am mai aflat? Că primele aparate de ras erau făcute din cremene și au apărut în istorie în jurul anului 3.000 î.Hr. Erau folosite frecând această piatră de piele,  îndepărtand părul nedorit. Se mai foloseau, de asemenea, pe post de lame de ras cochiliile de scoici sau dinții de rechin.

Turcii foloseau o mixtură de arsenic, var nestins și amidon numită „rhusma” considerată a fi și primul depilator chimic.

Jean-Jacques Perret, un bărbier a pus bazele drumului pentru fabricarea aparatului de ras sigur, care a debutat în 1880 o dată cu lansarea cărții sale „Arta de a învăța cum să ne bărbierim”.

www.shaveworld.org
www.shaveworld.org

Nu m-aș fi gândit niciodată că se epilau femeiele încă de ăhăăăăă. Șiii…toate ca toate, da` epilatul cu penseta mi se pare cel mai groaznic! Păi până începi tu de la cap și până ajungi la picioare, trebuie să o iei de la capăt.  Noroc că astăzi există epilarea cu ceară tradițională. Aud cumva că nu știti cum se face? Păi după ce încălziți ceara (atenție!!! încălziți, nu fierbeți, să nu vă luați un rând de piele – eventual băgați un deget -în ceară!!!!- , iar dacă scoateți vreun sunet ciudat înseamnă ca frige prea tare!!!), o aplicați pe piele (proces asemănător cu întinderea margarinei pe pâine). Buuuun, până aici ați fost foaaarte curajoși. Acum, luați o gură de țuică sau ceva tărie, și trageți în sensul opus creșterii firului de păr. Auci!!! Dureros, dar rapid! Cum? Pe voi nu v-a durut? Ptiuuu, ce de transpirații mă mai trec, și friguri, și temeri, și cum îmi mai aduc eu aminte toți sfințișorii și câte și mai câte..Dar, de! cine are piele fină?

ceara-epilat-traditionala-dischete-1kg-miere

P.S. Ar trebui să mă duc să îi citesc acest articol scris pentru SuperBlog 2015 și băbuței, să știe si ea că femeile se epilau de când lumea și pământul? :))

2 Comentarii

Lasă un răspuns