Diverse

De pe internet culese – Despre Halloween

      De unde vine Halloween-ul?

Una dintre originile sărbătorii de Halloween este  legată de celți. Aceștia sărbătoreau Anul Nou pe 1 noiembrie. Ziua aceasta reprezenta sfârșitul verii, începutul sezonului rece, adică al morții (după concepția lor) și era marcată de un festival, Samhain, care dura trei zile. În timpul festivalului se aruncau oase de animale în foc si oamenii se costumau cât mai downloadînfricoșător, pentru a speria spiritele rele. Pe 31 octombrie, însă ei credeau că granița dintre cele două lumi este mai puțin conturată, astfel morții îi puteau afecta pe cei vii.

O altă origine a sărbătorii este legată de catolicii romani care celebrau Ziua Tuturor Sfinților pentru a onora toți sfinții, știuți și neștiuți, din ceruri. Ei considerau această sărbătoare ca fiind una dintre cele mai importante din anul bisericesc. 

       De unde numele?

Termenul Halloween reprezintă o variantă scoțiană a denumirii All-Hallows-Even („evening”), adică noaptea de dinainte de „All Hallows”. (ajunul Zilei Tuturor Sfintilor)

      Legenda sărbătorii

Este vorba despre o veche legendă irlandeză exportată în America, care îl are drept personaj principal pe zgârcitul Jack o’Lantern, metamorfozat ulterior în felinarul pe care îl ştim cu toţii. Jack era un om avar, mare împătimit al băuturii, nelegiuit fără regrete, care tot timpul le juca feste celor apropiaţi şi nu numai. A îndrăznit într-o bună zi să-l provoace chiar pe Necuratul.

Într-o seară Jack îl alege pe diavol ca partener de pahar. Cum nu voia să plătească pentru băutură, îl păcăleşte pe acesta să se transforme într-o monedă ca să achite datoria. Dar păstrează o vreme moneda, eliberându-l doar cu condiţia să nu-l deranjeze timp de un an. Jack nu se potoleşte după această farsă şi îi mai întinde o capcană.

Şiret, il convinge pe acesta să se urce într-un pom să-i dea un măr, după care Jack impânzeşte locul cu zeci de cruci şi crestează semnul crucii pe scoarţă, pentru ca Scaraoţchi să nu mai poată coborî. Disperat, diavolul îl întreabă pe Jack ce îi poate oferi ca să-l slobozească. Ştrengarul Jack îl face să-i promită că nu se va instăpâni asupra sufletului său în momentul când îşi va da duhul. Diavolul consfinţeşte, iar Jack se ţine de cuvânt şi îl lasă liber dând la o parte crucile.

După mulţi ani de petrecăreală şi farse, Jack îşi dă şi el obştescul sfârşit şi ajunge la Porţile Raiului, păzite de Sfântul Petru. Acesta îi declară ferm că a dus o viaţă mult prea delăsătoare şi că sufletul lui mustea de răutate şi viclenie. Raiul nu voia să se deschidă pentru el. Aşadar Jack face cale întoarsă, către haznaua iadului. Dar acolo îl întâlneşte unul dintre cei păcăliţi: pe diavol, care se ţine şi el de cuvânt şi nu îl primeşte pe Jack în focul veşnic. Jack este cuprins de spaimă.

Nu are unde să se ducă, rămânând hoinar pe drumul dintre iad şi rai pentru eternitate. Înfricoşat, îl întreabă pe diavol cum se va descurca fără nicio făclie care să-l călăuzească. Necuratului i se face milă de el şi îi aruncă o flacără din adâncurile arzânde, care să-l servească în solitara călătorie.

Atunci Jack introduce jăraticul încins într-un nap scobit şi obţine un frumos felinar. Napii erau una dintre mâncărurile sale preferate şi îi şterpelea ori de câte ori avea ocazia. De atunci, zgârcitul Jack cutreieră lumea fără a-şi găsi pacea, izgonit şi din rai, şi din iad, având drept companion doar napul prefăcut în felinar.

          Simboluri de Halloween

  • Mărul. Un vechi festival de pe vremea romanilor era închinat zeiței fructelor și a pomilor, numită Pomona. Simbolul acesteia era mărul. Acest festival s-a combinat cu cel al celților, Samhain. De Halloween aceste influențe au dus la obiceiul de a prinde merele cu dintii, dintr-un bol mare cu apă.
  • Trick or treat. În Anglia, ca urmare a Zilei Tuturor Sfinților, cei săraci cerșeau mâncare, iar oamenii le ofereau plăcinte, numite prăjituri de suflet, în schimbul promisiunii de a se ruga pentru sufletele celor morți din familia lor. Ca să nu fie păcăliți (trick), aceștia din urmă ofereau și copiilor dulciuri, când cei mici le băteau la ușă cerând bomboane, mere și alte bunătăți.“Trick or treat” este un fel de “ne dați sau nu ne dați”, însă spre deosebire de tradiția românească, unde colindătorii cântă sau susțin un ritual anume, cum este Steaua, aici copiii trebuie doar să fie costumați și să meargă din casă în casă, strângând cât mai multe dulciuri de prin vecini.
  • Dovleacul. Una dintre tradițiile vechi irlandeze este cea a cioplirii dovlecilor, sub forma unor capete de monștri. O lumânare aprinsă este așezată în interior, astfel încât chipul cioplit să capete o fata demonică. Povestea dovlecilor începe odată cu legenda “lanternei lui Jack”.
  • Vrajitoarele. Femeile care practicau magia, deținătoare de puteri supranaturale, vrăjitoarele sunt simboluri predilecte ale Halloween-ului. Acest lucru se explică prin teama pe care o inspirau, precum și prin faptul că în noaptea de Halloween se credea că puterile supranaturale ale acestora sunt mult mai mari decat de obicei.
  • Bufnita. Conform superstitiilor, se credea ca bufnitele se hranesc cu sufletele muribunzilor. Tipatul bufnitei si privirea lor fixa erau semne ale mortii si dezastrelor. Pentru ca sunt vazute mai ales noaptea, aceste pasari au devenit simboluri ale raului.
  • Paianjeni și pânze de paianjeni. În contextul Halloween-ului, paianjenii simbolizează întunericul, locurile lugubre și casele bântuite, uitate de oameni.
  • Pisica neagră. Din cele mai vechi timpuri sunt considerate animale cu puteri spirituale, capabile să simtă binele și răul. Conform unor superstiții , se credea că acestea reprezintă de fapt spiritele, primind astfel conotații oculte. În Evul Mediu erau vânate și incinerate, pentru alungarea duhurilor rele care le stăpâneau. Culoarea neagră nu face decât să întregească imaginea demonică a felinei.
  • Fantome si schelete. Nălucile sunt simboluri universale ale morților. Scheletul și osemintele simbolizează rămășitele pământești ale celor plecați dintre noi. Și cum Samhain, vechea sărbătoare irlandeză, era festivalul morților, a fost normală aparitia acestor simboluri.
  • Măștile. O mască reprezinta o acoperire totală sau parțială a fetei. Măștile simbolice au fost folosite din cele mai vechi timpuri, în ceremoniile religioase. De Halloween, druizii le foloseau pentru a se proteja de spiritele rele. Una dintre tipurile cele mai cunoscute de măști este cea a feței false. Aceasta reprezinta o altă persoană sau creatură și este confecționată adesea din hârtie sau plastic.

Superstiții de Halloween

 Dacă o fată necăsătorită punea în noaptea de Halloween, sub pernă, o floare de rozmarin și un bănuț de argint își visa sortitul;
Dacă se întâmpla ca, în noaptea de Halloween, să auzi pași sau zgomote în spate, nu trebuia să te întorci fiindcă se spunea că este un spirit venit de pe lumea cealaltă pentru a te lua cu el;
În noaptea de Halloween se foloseau alune pentru vrăji, fiindcă diavolul era considerat culegător al acestor fructe;
Dacă în noaptea de Halloween se întâmpla să-și zboare vreun liliac prin casă se spunea că în aceea casă sunt spirite rele;
Celebra lumânare aprinsă în dovleac, din noaptea de Halloween, avea menirea de a ține spiritele rele la distanță;
Dacă în noaptea de Halloween vedeai un păianjen prin casă înseamna că spiritul unei persoane dragi te veghea;
Se mai spune că în noaptea de Halloween dacă participai la o cină, era bine să vorbești în timpul mesei, astfel spiritele din apropiere erau încurajate să participe și ele la masă;
Dacă băteau clopotele în noaptea de Halloween spiritele și fantomele s-ar fi speriat;
Persoanele care erau născute în noaptea de Halloween aveau menirea de a vedea și de a comunica cu spiritele

Lasă un răspuns