Întâmplări

Digital sau clasic?

Digital sau clasic?

Hello lume! Am cam lipsit o perioadă și am și scutire că doar așa am fost învățați la școală: lipsești – aduci scutire. În ultimele zile cum m-am tot văitat pe aici neneii de la Electrica (încă) schimbă cabluri, fac legături noi bla bla bla așa că ciu ciu curent mai toată ziua.
Știți glumița asta? -> Azi mi-a picat netul si a trebuit sa petrec un timp cu membrii familiei mele … Par oameni de treaba … Cam așa a fost și în cazul meu :))Nu-mi săriți în cap, noi vorbim foarte mult, doar glumeam. Așadar o întrebam pe mama de ce nu am și eu nicio poza de la botez, că tare aș fi vrut să am imortalizat momentul când mă scufundă popa. Și nici soră-mea nu are. Și recunosc că mi-aș fi dorit să revăd momentele. Nu aveam bani de aparat și nici nu am avut pe cineva cu aparat. Așa era atunci … Și într-adevăr, îmi amintesc că atunci când eram la grădiniță și se apropia vreo serbare tata mergea și cumpăra un film pentru aparat (pe care îl aveam de ceva vreme, dar era folosit doar la ocazii speciale).
Chiar trebuia să fie ceva important și special, pentru că prețul unui film era destul de mare iar prețul developării și mai mare. Mă bucur că acum am de ce râde, pentru că avem destule poze și eu și soră-mea (și în cazul ei se practica aceeași poveste). Mai țin minte că stătea filmul și câte 2-3 luni până ajungeau pozele să fie scoase din cauza banilor.

Era nașpa când puteai face numa` 32 (parcă??) de poze pe film și alea ba ieșeau aiurea, ba ieșeai jumătate (!!!) pentru că ăla care te-a tras în poză era beat și-a considerat că nu e musai să apari cu totul. (poveste reală cu o poză făcută de un unchi, în care doar tata apare întreg)

În 2010, adică în clasa a 10-a mi-am strâns banii care se dădeau de abonamente și mi-am luat prima mea cameră foto. Poze câte vrei, pe alese, puteai să ștergi ce nu ieșea mișto, puteai filma doaaamne câte și mai câte! Singura parte nașpa e că neavând limită făceai multe poze și developatul tot scump era. Așa că mă mulțumeam cu ele pe calculator.

În facultate (probabil era sesiune) am căutat cu a mea colega de cameră unde să scoatem poze la un preț rezonabil pentru că în oraș era 1 leu poza. Și cum pozele erau peste 100 nu eram nebună să fac pasul ăsta. Am găsit, am rămas clientă fidelă și acum mă bucur de cuțiuța mea cu poze.

După mine pozele astea „palpabile” sunt o adevărată comoară. Nu îmi face plăcere să caut DVD-ul cu nu știu ce poze din nu știu ce an și consider că e mult mai frumos să iei pozele la mână. Discuție între mine și al meu, într-o seară când îi arătam copilăria mea și am dat peste o poză cu mamaie.

 • Uite, ea e mamaie L. (străbunica mea), ia uite ce frumoasă era în tinerețe!
 • Da, e frumos că tu ai poze multe…
 • Poi vezi….eu sunt a 3-a generație care se uită pe pozele astea ale ei. Crezi că dacă nu am avea și noi poze scoase se vor uita stră-nepoții noștri pe DVD-uri să ne vadă?
 • Da…cam așa e.

dsc8774-685x1024

Dacă l-aș întâlni pe nenea care a inventat camera foto i-aș pupa mâna! La fel și cu nenea/neneii care au creat site-ul online de developat!

ps. cutia de mai sus a rămas mică, am schimbat-o cu alta mai mare :))

Voi optați pentru poze digitale sau d-astea clasice, „palpabile”?

 

 

16 Comentarii

 1. Heee, ce de amintiri din astea am şi eu!!! Câte emoţii până developam, să le vedem, să ne vedem… eheiiii.
  Nu sunt fan poze deloc. Îi admir mult pe cei pasionaţi de fotografie dar eu nu am treabă. Nu-mi place să pozez, când merg pe undeva prefer să admir şi atât. Şi nici să fiu pozată.

  Răspunde
  1. Mie îmi place să prind anumite momente și să le transpun în poze. Îmi pare foarte rău că până să descopăr de unde să scot poze ieftin am pierdut o groază, de la mamaie L, de la Poienari. Mergeam acolo de 3-4 ori pe an și făceam multe poze. Le-am avut odată pe pc și s-au dus….dacă le aveam developate…

   Răspunde
 2. Am o groază de albume cu poze developate. E drept că cele mai multe sunt destul de vechi, de pe vremea aparatelor cu film, dar totuși, uneori mai fac câte o selecție din astea digitale și mai trec pe la un studio foto. 🙂

  Răspunde
 3. Buna dimineata !
  https://youtu.be/jCi8abC7d1E
  Eu pledez pentru amandoua tipuri de fotografii ! 🙂
  Cele DIGITALE le pastrez in arhiva PC-ului si pe CD-uri
  iar cele CLASICE in ALBUME speciale in care am peste 1000 de fotografii chiar
  si cu BUNICII si BUNICUTELE , Dumnezeu sa-i tina la Dreapta Sa ! 🙂
  O duminica frumoasa ! 🙂
  Aliosa.

  Răspunde

Lasă un răspuns