SuperBlog

Hai să scăpăm de cadourile nașpa!

Ora cinci treizeci. De pe noptieră se aude țârâitul ceasului. Te trezești și adulmeci. Nimic. Ai uitat că locuiești singură și n-are cine face cafeaua. E nouă situația pentru tine. Ai mai dormi încă 10 minute, dar nu-ți permiți. Întinzi mâna spre ceas să-l faci să tacă. Îți zâmbește. La propriu. E cadou de la o firmă unde ai lucrat acum prea mulți ani. Are un zâmbet mare pe el și-i personalizat cu numele lor. Oare de ce l-ai păstrat?

Pe drumul spre baie te împiedici de papucii lui. Au rămas la tine. La fel ca multe altele, de care te tot lovești și ele te lovesc înapoi cu amintiri. Pui de cafea și-ți deschizi dulapul cu căni. Ai o colecție întreagă. Ai chef de o cană care să te facă să te simți drăguță dar puternică. N-ai nimic de genul ăsta. Doar căni de la diferite branduri. De ce le-oi ține încă? De fiecare dată cazi în plasa cumpărăturilor. Cumperi cu două produse mai mult, doar ca să primești o cană. Ori o cutie. Ori un tricou, pe care bineînțeles că nu îl porți. Cine-ar vrea să iasă în lume făcând reclamă la o companie de băuturi alcoolice?

Îți torni cafeaua într-un pahar. N-ai nicio cană cumpărată că ți-a plăcut în mod special. Deschizi laptopul de serviciu. Șeful te anunță printr-un mail că anul ăsta te vei ocupa de cadourile pentru angajați. E simplu, îți zici. Schițezi o listă în minte: papuci de baie, căni, tricouri, umbrele, pixuri. Îți deschizi agenda și începi să notezi aceste lucruri. Ar fi fost frumoasă o agendă care te inspiră și te face să te simți plină de idei. Dar nu ți-ai cumpărat niciodată una pentru că ai deja prea multe. De la toate firmele la care ai lucrat, ba chiar și de la o companie de sucuri carbogazoase. Ce contează că anii scrijeliți pe ele au trecut de mult? Tu nu ai nevoie de calendarul dinăuntru ei, tu doar vrei să scrii. Și scrii.

 1. agende
 2. pixuri
 3. tricouri
 4. căni
 5. umbrele
 6. papuci de baie

Ai adăuga și un halat, dar știi că-s scumpe și șeful nu e chiar așa de mână largă. Las’ că-s buni și papucii. Îi vei prezenta lista iar el va aproba maxim 3 lucruri. Le cunoști deja. Urmează a le achiziționa, a le pune brandul firmei și a le împărți colegilor. Ei se vor preface că sunt bucuroși de cadouri, dar cunoști adevărul. Te lovești de el zilnic, începând de la țârâitul ceasului.

Te îmbraci grăbită și consulți aplicația meteo înainte să ieși. Constați că dacă nu plouă deja, în scurt timp ar trebui s-o facă, așa că te întinzi după umbrelă. Pe mâner e atașat un metal pe care scrie cu litere impunătoare numele unei firme. Hmm… o deschizi și vezi același nume pe material. Nu o dată, ci de 3 ori. Faci un scurt calcul și îți spui că ai umbrela aia de patru ani. Tot de atunci ai schimbat locul de muncă. Nu! Nu mai poți! Te-ai săturat să bei zilnic cafeaua într-o cană odioasă, să vezi zilnic cum trecutul își face simțită prezența. Vrei lucruri frumoase, vrei o agendă cu puf și-un pix care să fie al tău. Te-ai săturat de logo-uri și branduri și chestii inutile primite doar pentru că ai fost atrasă de-o promoție.

Trebuie să schimbi ceva. Îți suni șeful și-i spui că te simți rău. Știe că ai trecut printr-un divorț urât, așa că te înțelege. Primul gând este să arunci tot, dar mai întâi trebuie să rezolvi cu lista de cadouri. Trebuie să schimbi ceva. Gata cu cadourile odioase! Deschizi laptopul și începi să tastezi. Cadouri … cadouri promoționale … deschizi primul site, Today Advertising. Produse Wow! Câte potențiale cadouri, abia dacă știai că se mai poate oferi și altceva în afară de-un pix și-o agendă.

Trei ore mai târziu tu tot acolo ești. Ai găsit atâtea opțiuni, atât de multe lucruri încât nu știi ce să alegi. De la textile, la office, instrumente de scris, unelte și seturi, genti și călătorie, accesorii băuturi și lista încă se continuă. Astea-s cadouri. Cu adevărat cadouri. După încă o oră în fața site-ului știi: pentru băieți ai ales categoria tehonologie și accesorii. Îi vezi zilnic că în timp ce lucrează ascultă muzică, așa că niște căști wireless ar fi binevenite. În plus ei au format o gașcă unită, ca o familie. Se duc împreună la concerte, la meciuri, se vizitează des. Știi chiar că au o glumiță a lor, cu pisica aia leneșă. Oare cum se numea? A da, Garfield. Îți notezi în agendă. Băieți – căști personalizate cu Garfield.

Nu le-ai uitat nici pe fete. Ești la categoria ceasuri. Oscilezi între un smart bracelet, care arată numărul pașilor făcuți, distanța, caloriile, ceasul, notificări pentru apeluri, mesaje și multe altele și un set de manichiură, din îngrijire personală. Dar le cunoști bine pe fete. Le vezi cât de atente sunt cu silueta, le auzi vorbind despre diete și calorii. Brațara ar fi mult mai potrivită. Ai putea să o personalizezi cu logo-ul firmei. Ar fi clasic. Dar nu asta vrei. Nu .. oare cum ar fi să scrii pas cu pas, se strâng 10 mii?  Crezi că s-ar bucura. Oricum sunt într-o continuă competiție cu numărul pașilor făcuți. Toate și-au setat telefoanele să le trimită la plimbare, dacă nu au măcar 10 mii de pași zilnic..

Ai reușit. Zâmbești la gândul că zâmbetele lor vor fi unele reale când vor primi cadourile. Ce bine că nu ai mulți colegi! Ai fi stat zile întregi să gândești ceva pentru fiecare. Bine, ai fi putut alege un mesaj general, dar tu ai vrut să se simtă speciali.

Acum e timpul să te ocupi de tine. Totul începe cu un sac. La final de zi va fi plin. Căni, pahare, agende, șepci, tricouri, termosuri, nu mai ai nevoie de nimic din toate astea. Aduni și ce-a mai rămas de la el și lași trecutul unde trebuie. Ai trăit atâția ani înconjurată de obiecte obosite, urâte, care nu ți-au plăcut niciodată. Acum ești liberă. Îți notezi în telefon să nu uiți să-ți cumperi căni drăguțe și un ceas cu alarmă. Chiar dacă nâine dimineață nu va avea ce să-ți mai sune, ești liberă.

 


Dacă ați ajuns până aici, vă foarte mulțumesc. Vă invit să mergeți în bucătărie și să vă aruncați ochii la obiectele branduite pe care le aveți. Cum, nu aveți? Nici măcar o cană? Un desfăcător de capace? Un prosopel? Hmm.. Poate vreți să mergeți în birou. O agendă branduită? Măcar una sunt sigură că veți găsi. Și acum vine întrebarea: vouă chiar vă plac?

Chiar vă place să vă scrieți gândurile pe o agendă pe care scrie mare Marian S.R.L ori castraveți.ro? Mie nu. Orice obiect branduit îmi dă o stare nasoală, parcă simt o atmosferă serioasă. Nu-mi dă voie să visez. Da, poate vă place să lucrați la castraveți.ro, dar nu cred că-i necesar să vă aduceți castraveți.ro peste tot în casă. Asta dacă nu-i alegerea voastră personală. V-ați dus voi frumușel și-ați printat pe cană adresa site-ului.

Nu vă gândiți, am căzut și eu în mania cumpărării unor produse doar pentru că se dădeau cutii metalice cadou. Problema e că acum bucătăria arată ca o sorcovă, o cutie albastră de zahăr, o cutie verde cu cafea, în timp aș fi adunat un curcubeu.

Dacă sunteți în situația în care trebuie să oferiți cadouri angajaților, gândiți-vă de două ori înainte de a lua ceva inutil. Treceți prin filtru propriu, întrebați-vă eu aș folosi asta? aș purta asta?  Dacă chiar vreți să vă puneți brandul, alegeți ceva subtil, finuț, nu să se vadă de pe lună.

Today Advertising chiar oferă o gamă diversă de obiecte, care pot fi personalizate cum vreți voi.  Una e să primesc o umbrelă verde pe care să scrie mare Marian S.R.L, alta e să primesc o umbrelă frumoasă, pe care să scrie același Marian S.R.L. dar într-un mod drăguț, finuț, să nu semnalizez de la o poștă de unde-i umbrela. Și zău că nu-i nevoie să pui brandul pe fiecare parte a umbrelei.

Soluții sunt atâtea. Hai să renunțăm la pixuri și agende că zău, nu cred că suntem scriitori cu toții. Cât de fain ar fi să primiți  un ruscasc antifurt, de exemplu? Am ajuns în anul douăzeci douăzeci după cum zicea cineva, cred că ar fi fain să ne aducem și cadourile în același an.

 

Acest articol a fost scris pentru proba cu numărul 7 din cadrul competiției Spring SuperBlog 2020.

 

 

9 Comentarii

 1. Ioi, ce umbrelă superbă!!
  Hmmm, m-ai făcut curioasă, acum sunt la muncă, am pixuri branduite, unele de la nunta unui coleg, altele de la firmă. Acasă nu ştiu, mă uit. Sticlele de ţuică tot de pe la nunţi se pun? 😀 Stau pline unele şi de 4 ani 😀

  Răspunde

Lasă un răspuns