Întâmplări

Obiceiuri și tradiții de Sfântul Valentin

Obiceiuri și tradiții de Sfântul Valentin

Pentru că se apropie Sfântul Valentin, am răsfoit oleacă paginile internetului din curiozitatea de a afla ce e cu el, ce obiceiuri și tradiții  sunt în funcție de țări. ( până acum nu prea m-a dus capul să caut :D) Se spune că Valentin a fost un preot roman martirizat  în timpul persecuției lui Claudius în anii 269-270 d.c. Tânăr fiind, Valentin îi ajuta pe creștini în vremurile persecuției. El a fost prins și bagat în inchisoare, unde a devenit un propovaduitor. Tocmai de aceea a fost condamnat la moarte la data de 14 februarie-269. In timpul cât a stat în închisoare el trimitea mesaje de îmbărbătare prietenilor spunandu-le  Amintiți-vă de Valentin și  Vă iubesc .. Azi, Valentin este considerat patronul protector al îndrăgostiților. În cinstea Sfântului Valentin, în Statele Unite și mai nou și în statele europene, se fac petreceri și baluri. Îndrăgostiții își fac cadouri. În calendarul ortodox sfântul Valentin este sărbătorit pe 30 iulie.  (Wikipedia). 

După alte surse, Sfântul Valentin  a fost un preot care căsătorea cuplurile în secret, împotriva legii date de Împaratul Claudius care interzisese căsătoria. Și în această poveste el a fost dus la inchisoare deoarece refuzase să treacă la credința în zeii păgâni. In inchisoare, el se împrietenește cu fiica temnicerului pe care o convinge să creadă în Dumnezeu. In ziua execuției sale 14 februarie 269, Valentin scrie o scrisoare de dragoste fetei temnicerului, pe care nu o semnează.

Tradiții și obiceiuri în diferite țări:

  • În Japonia, pe data de 14 februarie, femeile sunt cele care oferă bărbaților ciocolată, în funcție de relația pe care o au. Șefilor oferă „giri-choko” – o ciocolată normală, oferită din obligație. La extrema cealaltă sunt soții/iubiții/logodnicii care primesc  „honmei-choko” – o ciocolată fină, de o calitate superioară.  Bărbaților le vine rândul la oferit cadouri pe 14 martie (White Day).  Dacă un bărbat care a primit ciocolata de la o femeie nu “înapoiază” cadoul este înţeles gestul ca un semn de superioritate, iar dacă darul oferit de bărbat este egal ca valoare cu cel primit înseamnă sfârşitul relaţiei.
  • În Wales sfântul îndrăgostiților poartă numele St. Dwywen și este sărbătorit pe 25 ianuarie. Probabil sună cam prostesc, dar lingura_41316400cel mai interesant cadou oferit femeilor este o lingură. Este denumită lingura dragostei, iar obiceiul este păstrat din secolul 17, când bărbatul trebuia să cioplească o lingură dintr-o singură bucată de lemn pe care să o decoreze cu simboluri ale dragostei şi pe care să o ofere persoanei dragi. Cum ar fi doamnelor să primiți o lingură? 😀
  • În Finlanda ziua îndrăgostiţilor este  de fapt, Ziua Prieteniei. Acesta este un prilej pentru reuniri între prieteni, când se trimit şi se primesc felicitări şi cadouri simbolice. De Ziua Prieteniei mulţi s-au obişnuit să îi dea o însemnătate şi mai mare: se logodesc sau se căsătoresc.
  • În Franța,  cei necasatoriti se strângeau în două case aflate față în față și își strigau de la fereastră alesul. Dacă bărbatul care era strigat nu era cucerit de femeia care îl striga, o abandona dar pentru aceasta era aspru pedepsit. In aceeași zi, fetele care erau abandonate aprindeau un foc și ardeau poza celui pe care l-au ales aducând în același timp injurii la adresa lui.
  • In Marea Britanie, în ajun de Valentine’s femeile singure pun sub perna cinci frunze de dafin, una la fiecare colț al pernei și una în centru. Conform acestui obicei femeile care fac asta își vor visa alesul inimii. Acest obicei de ziua îndrăgostitilor datează din anii 1700 și nu este practicat la scara largă însă femeile de modă veche încă își pun foi de dafin sub perna sperând să își viseze viitorul soț.

 

Lasă un răspuns