SuperBlog

Poienița cu flori – afacerea mea de suflet

Poienița cu flori – afacerea mea de suflet

Când eram mică alergam toată ziua pe câmpuri pline de flori. Nu ne găseai la desene animate sau în fața jocului pe televizor (vi-l mai amintiți?), ci de dimineața și până ne mai strigau părinții să mergem la masă, ca apoi să ne reîntoarcem, ne petreceam timpul pe Poieniță.  Nu știu de ce au numit-o așa, pentru că nu e în nicio pădure, nici măcar la margine de pădure, dar știu că multe generații și-au purtat pașii pe acolo. Iarna era distracție maximă în Poienița noastră, care se transforma într-un derdeluș fabulos, unde ne strângeam cu mic cu mare, cu sănii, celofane chiar și cu ligheane de plastic.

Vara devenea raiul pe pământ. Margarete, albăstrele, salvie, o multitudine de culori ce îmbrăcau verdele crud al ierbii. Era locul meu preferat, printre acele flori minunate, unde mișunau zeci de fluturi și unde mirosea a copilărie.

Trecut-au mulți ani de atunci și poienița din copilărie s-a transformat în Poienița cu flori, o florărie superbă, cu multe soiuri de flori, ai cărei proprietari eram eu și soțul meu, Marius. Am vrut să-mi aduc bucuriile copilăriei într-un loc de poveste, un loc magic, de unde oamenii să plece cu zâmbetul pe buze. 

La început n-a fost decât o cămăruță veche, cu geamuri sparte și mult gunoi …

Da, așa cum bine ați citit, am pornit o afacere de la o cămăruță veche, cu geamuri sparte, plină de resturi aruncate de oamenii care treceau pe lângă. Era în curtea soacră-mii, la stradă, într-un sat la 5 km de un mare oraș. În acea cămăruță fusese odată un magazin alimentar, dar criza economică a ajuns și acolo, apoi timpul și-a lăsat amprenta și totul a devenit paragină.

Recunosc că am pornit cu pași timizi în lumea florilor. Ne gândeam că avem din start un dezavantaj pentru că nu suntem la oraș, dar totuși nu ne-am dat bătuți. Am reabilitat fostul magazin și i-am dat viață. La început procuram florile de la un producător din oraș, ceea ce a făcut ca afacerea noastră să stagneze o vreme, din cauză că oamenii nu erau dispuși să cheltuie mulți bani pe flori. Poate că mare parte din vină am purtat-o eu și soțul meu, nefiind nici noi dispuși să lăsăm la preț. Dar nouă ce ne mai ieșea?

Acum privind retrospectiv, mă bucur că ni s-au luminat mințile și că am luat decizia cea mai bună

După jumătate de an de suișuri și coborâșuri, când credeam că nu vom face nimic din flori, Marius a venit cu ideea salvatoare: o seră proprie, în care să ne producem singuri florile pentru vânzare. Ideea părea una simplă inițial, dar după ce am căutat informațiile necesare, totul a devenit mai complicat. Lista pentru materialele de construcție era una lungă și foarte costisitoare, plus că mai aveam nevoie de sisteme de irigare și încălzire. Cu banii pe care îi aveam deja strânși probabil că nu cumpăram nici măcar jumătate din cele necesare, iar ca să așteptăm să  economisim și restul cu siguranță ar fi trecut ani mulți. În cel mai rău caz am fi ajuns doi bătrânei simpatici, cu visuri neîmplinite și cu o forță slabă de muncă, deci o seră nu ar fi făcut decât să ne îngreuneze bătrânețea.

Visează… obține cu AVBS

După mai multe frământări am decis să apelăm la un împrumut bancar. Problema a apărut în momentul în care ne-am trezit puși în situația de a alege una dintre numeroasele soluții de creditare, asta după ce am pierdut câteva zile umblând din bancă-n bancă, culegând tot felul de informații care mai rău ne-au încurcat.

Văzându-ne tot mai gânditori și nesiguri pe ceea ce aveam de făcut, un coleg de-al lui Marius ne-a sfătuit să apelăm la AVBS Credit, o companie de brokeraj bancar. Ne-am temut că ne poate costa mult acest ajutor din partea unui broker financiar, dar am fost plăcut surprinși să aflăm că totul era gratuit. Nu trebuia să scoatem noi niciun ban din buzunar și mai mult de atât totul s-a rezolvat mai repede: fără stat la cozi la bancă, fără stres în privința documentelor. Dacă am fi ales de la bun început serviciile AVBS Credit, am fi evitat tot timpul pierdut aiurea.

Cu ajutorul AVBS Credit ne-am dezvoltat afacerea

Ni s-a recomandat să solicităm un credit de investiții. Astfel puteam să obținem rapid întreaga sumă necesară, pe care, după calculele brokerului puteam să o rambursăm în doar 4 ani și fără să ne afecteze dezvoltarea.

Am obținut rapid creditul și cu acest  ajutor financiar eram pregătiți să trecem la următorul pas și să ne apucăm de construcția serei. De această etapă am trecut destul de repede, având sprijin din partea unei echipe specializate în construcții sere.

Aveam acum în față o seră funcțională, dar goală. Am început practic de la zero, achiziționând totul, de la pământ, la ghivece, până la butași și semințe pentru viitoarele producții. Am studiat cu de-amănuntul despre toate etapele prin care trece o floare: plantare, creștere, înflorire și întreținere. Ușor ușor ghivecele noastre s-au colorat și au început să vină și primii bani. Vestea  despre florăria noastră a ajuns departe și cu timpul au început să vină oameni din oraș. Multe chipuri am văzut luminându-se când intrau în seră. Vindeam flori atât la ghiveci cât și la buchete, pe care le pregăteam cu mult drag colega noastră în florărie.  Datorită producției crescute, florăria noastră din comună a început să nu mai facă față, astfel am decis să ne extindem și în oraș cu încă două florării.

Care este diferența între noi și competitorii noștri?

Florăria noastră are un prim avantaj în fața celorlalți și anume faptul că avem propria seră. Noi nu importăm și nici nu cumpărăm florile de la alți producători, astfel că putem garanta calitatea acestora și le putem vinde la un preț mai redus. Un alt avantaj îl constituie faptul că oamenii sunt primiți în seră dacă vor și pot alege din sute de ghivece. Ba chiar ne place să credem că cei care ne vizitează sera pleacă mai fericiți și cu zâmbetul pe buze. Cui nu i-ar plăcea să petreacă măcar 5 minute într-un loc unde poți respira parfumul florilor și tot ce poți vedea sunt sute de culori?

Ce ne dorim pe viitor?

Pentru că nu ne place să rămânem prea mult timp în același stadiu deja ne-am propus să ne dezvoltăm partea de aranjamente florale. Vrem să ne facem și mai cunoscută afacerea în mediul online și să facem posibilă livrarea la domiciliu. Ne-am dori ca afacerea noastră să dăinuie în timp și să transmitem pasiunea noastră și copiilor, ca atunci când vor crește să-ți dorească să preia frâiele.

 

sursă foto reprezentativă: shutterstock.com

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2017.

 

 

 

 

2 Comentarii

Lasă un răspuns