Diverse

Supărările prințului Hamlet

Supărările prințului Hamlet

Cioc cioc! Cineva acolo? Helăăău? Hai luați-mă din raftul acestei biblioteci vechi. Tu fata, tu asta cu părul prins, ridică-mă odată! Hmmm… copiii ăștia nici nu au ochi pentru mine. Într-un fel au dreptate. De ce și-ar ocupa zile întregi ca să citească ceva care nu mai e la modă? Ăștia de la Litere sunt căpiați săracii când aud de Shakespeare. Prea siropos, prea dramatic pentru zilele în care trăiesc studenții de azi. Păi cine mai iubește așa până-n finele vieții cu atâta ardoare ca Romeo și Julieta? Dar ăștia-s din altă poveste. Ia să vă vorbesc de mine.

Eu sunt un mare, mare detectiv al timpurilor mele. Mă numesc Hamlet și sunt prinț. Câteodată sunt tare supărat pe tatăl meu – ăla care m-a creat – nea William, că parcă voiam să fiu și eu mai viteaz, mai puternic. Dacă l-aș fi cunoscut, l-aș fi luat un pic de guleraș și i-aș arăta eu cum trebuia să mă creeze. Păi cine-a mai auzit ca personajul bun să moară la final? De fapt cine-a mai văzut ca la final să moară toți? Eu trebuia să fiu detectivul măreț, să-mi cadă lumea la picioare, să am dreptatea de partea mea, nu să ajung străpuns de-o sabie otrăvită din cauza căreia am să mor. Și mama, biata mea mamă … cine-a pus-o să se mărite cu unchiul meu? Păi așa face o femeie văduvă? Și cine-a pus-o să bea din paharul otrăvit?

Ăăăă, shhhhh, vine cineva. Taci, Hamlet, taci, să nu speriem copila! Yeeeessss, mă ridicăăăă, mă ridicăăăă!!!

– Tu … vorbești?

– Eu, dacă vorbesc? Normal că vorbesc! Eu mă lupt, eu iubesc, eu vreau dreptate. Și tu mă întrebi dacă vorbesc? Ai de gând să mă citești sau m-ai luat doar așa, să mă scuturi de praf?

– Eu … nu te citesc. Am văzut deja filmul, dar abia aștept să-l revăd.

– Wow! Apar într-un film? Adică oamenii îmi pot vedea chipul frumos și faptele eroice pe un ecran?  Unde se întâmplă asta?

– La … televizor?! TNT a lansat o nouă grilă de programe. În perioada următoare vei putea fi urmărit. Să știi că sunt mulți oameni care nu au auzit de Hamlet. În special copii. Ar putea fi o ocazie bună să te descopere.

– Să descopere un erou care moare la final? Mda, ăla nu e erou. Nea William și-a bătut joc de mine.

– Mie mi-ai plăcut. Eu dacă aș fi în locul tău, aș proceda la fel. Aș fi mândru că am făcut dreptate, chiar dacă am făcut-o cu prețul vieții. Așa că nu mai plânge. Ți-ai răzbunat tatăl. Ai salvat Danemarca de un rege cu suflet hain. În plus ai riscat foarte mult. Asta face din tine un erou, iar cei de la TNT știu asta, că doar d-aia au filmul Hamlet în grila lor. Nu crezi că am dreptate?

– Nu am văzut niciodată lucrurile așa. Dacă te rog ceva, mă ajuți?

– Sigur.

– Împrumută-mă, te rog, și du-mă acasă. Vreau să văd și eu filmul cu mine! Vreau să-mi văd viața furtunoasă pe un ecran!

Lasă un răspuns