Plăceri nevinovate

Tartă cu zmeură.

SONY DSCCă tot e vară, soare, cald și super multă zmeură în gradină m-am gândit să fac ceva cu ea. Ce-i drept ne-am cam plictisit să mâncăm mereu și să o adunăm :)) Sună a lene, nu? Întotdeauna am zis că e foarte aiurea vara când totul e din belșug, să zicem zmeura, că ea e vedeta astăzi, poate prea din belșug, ca apoi atâtea luni să-i ducem dorul.

Rețeta de astăzi conține zmeură, așadar fugiți de adunați. Nu am mai făcut-o, nu am mai mâncat deci nu știam în primul rând dacă îmi place. Nu mănânc fructe decât în forma lor naturală, în rest în nimic altceva. Tocmai din cauza asta am ales să fac o tartă cu zmeură, pentru că zmeura rămâne întreagă la final :)) Nu am avut nici tavă pentru tartă, dar nu m-am lăsat împiedicată de acest lucru. Am folosit o tavă rotundă, de pizza, cu diametru 26 cm. 

Pentru aluatul/crusta pentru tartă am folosit 300 gr făină, 150 gr unt, 80 gr zahăr pudră, 1 praf sare, 2 gălbenușuri, 3-4 linguri de apă rece și esență de vanilie. Amestecăm praful de sare, untul, zahărul pudră și făina  și mixăm 1-2 minute. Adăugăm treptat gălbenușurile, amestecând după fiecare, apoi adăugăm apa și esența. Dacă mai este nevoie mai adăugăm o lingură în plus. Punem aluatul într-o folie de plastic și băgăm la rece jumătate de oră. După ce timpul a expirat, întindem foaia pentru tartă (1/2cm grosime) și o punem în formă. Ca să nu se umfle, am tapetat (aluatul) cu hârtie de copt și am pus peste ea orez. Băgăm la cuptor până se rumenește ușor. (aprox. jumătate de oră).

Pentru cremă am folosit 600 ml lapte, 100 gr zahăr, 6 gălbenușuri, esență vanilie, 40 gr făină, 40 gr amidon de porumb. Într-o crăticioară amestecăm gălbenușurile, făina și amidonul. Adăugăm puțin lapte, esența și zahărul și amestecăm bine până nu mai avem cocoloașe. Turnăm și restul laptelui, apoi punem pe foc pentru 10-12 minute, timp în care amestecăm și suntem atenți să nu se lipească. La final trebuie să avem o cremă frumoasă, care se dezlipește singură de pe fundul crăticioarei. Lăsăm să se răcească bine.

Umplem crusta pentru tartă cu cremă și ornăm cu zmeură (sau alte fructe). Ideal ar fi fost să stea la frigider peste noapte, dar eu am tăiat-o după vreo 3 ore de la preparare pentru că nu am mai avut răbdare :D.SONY DSC

 

 

 

17 Comentarii

          1. Care distanță? Că eu tot dau peste câte ceva aici care cere mereu câte un sacrificiu micuț! Cât de micuț? Cât de des? Cât de sacrificiu? 😆

Lasă un răspuns