Plăceri nevinovate

Tort amandină

tort amandinaTortul amandină a fost dedicat aniversării prietenului meu, dar nu am avut timp să notez rețeta până acum. De fapt, am pe birou un teanc de hârtiuțe cu diverse rețete care mă strigă să le fac vedete. Dar să ne întoarcem la tort. Am răscolit multe – enorm de multe pagini cu torturi de pe blogurile culinare în speranța că voi găsi un tort clasic, fără fructe, fără ingrediente la care mă uit ca mâța-n calendar. Greu dom-le greu! E plină lumea de torturi, dar e greu când ești mufturos. Așa că am apelat la varianta old-school: rețetele din revistele Practic în bucătărie. Și cum mama era o împătimită a acestei reviste, am fost nevoită să răscolesc teancuri, pentru un amărât de tort. Dar a meritat pe deplin efortul. Pentru că tortul amandină e atât de delicios, de dulce, de însiropat că ți se topește în gură. Ideal în porții mici, savurat încetișor, neapărat cu ochii închiși ca să simțim savoarea. Se face destul de ușor și nu necesită cine știe ce bătăi de cap.

    Ingrediente pentru blatul amandinei:

  •  6 ouă
  • 200 grame zahăr
  •  4 linguri apă
  • 4 linguri ulei
  • 3 linguri cacao
  • 8 linguri făină
  •  un plic praf de copt
  •  un praf de sare

Batem albușurile spumă cu sarea, apoi când își triplează volumul adăugăm zahărul și mixăm bine până acesta se topește. Când totul arată ca o bezea adăugăm pe rând gălbenușurile, uleiul și apa, amestecând după fiecare. La final, încorporăm făina amestecată cu praful de copt și cacaua folosind o spatulă ca să ne se lase spuma.  Compoziția o turnăm într-o tavă de tort, cu diametrul de 26 cm și o dăm la cuptor până trece testul scobitorii (~ 30 de minute). Când blatul este copt, îl lăsăm să se răcească și îl tăiem în trei părți.

Ingrediente pentru crema amandinei:

  • 350 de grame unt nesărat
  • 3 linguri cacao
  • 2 gălbenușuri
  • 170 de grame zahăr pudră
  • 3 lingurițe esență de rom

Untul ținut la temperatura camerei se freacă bine cu zahărul pudră, până iese o cremă spumoasă. Adăugăm pe rând gălbenușurile, cacaua și esența de rom și continuăm să frecăm capătă un aspect foarte fin și foarte spumos. Împărțim crema în 3 părți. Așezăm pe o farfurie primul blat și îl însiropăm bine, dintr-un sirop făcut din 600 ml apă, 200 grame zahăr, 6 linguri de pudră cappuccino clasic și o fiolă esență de rom. Punem un strat de cremă, apoi al doilea blat însiropat peste care punem din nou cremă. Urmează al treilea strat de blat bine însiropat peste care nu se mai pune cremă. (eu am pus, și din această cauza pentru ornat a trebuit să mai fac o cantitate mică de cremă, pentru că nu mi-a ajuns).

Ungem tortul de jur împrejur cu cremă apoi dăm la frigider timp de o oră. Între timp preparăm o glazură din 100 ml frișcă și 150 grame ciocolată neagră (topim pe baie de aburi ciocolata cu frișca și amestecăm până se topețte ciocolata). După ce se răcește ușor turnăm glazura peste tort. Ornăm după bunul plac.

 

 

12 Comentarii

Lasă un răspuns