Plăceri nevinovate

Tort cu ciocolată

Dacă e august înseamnă că e motiv de tort. Și cum nu toți ai mei se împacă cu gusturi mai altfel ale diverselor torturi, am recurs la unul clasic. Dar pe cât de ușor a fost de făcut, pe atât de greu a fost de găsit o rețetă care să nu includă în compoziție vișine, stafide sau alte alea. Să fie cu multă ciocolată. Să fie generos ca porție. Și să se topească în gură. Să fie un tort ciocolatos, ușor și răcoros. Mă surprinde faptul că netul este plin de rețete de torturi, ba cu nucă, ba cu fructe și mai puțin plin cu ceea ce îmi place mie:)) Așa că am combinat de colo cu ceva de colo și a ieșit un tort format dintr-un blat tăiat în trei, cremă și glazură. Foarte ușor de făcut, dar și mai ușor de consumat.

L-am făcut de două ori în două zile, unul rotund pentru acasă, altul dreptunghiular pentru colegele de serviciu ale mamei.

Blatul l-am făcut după rețeta de aici. Pentru crema de ciocolată avem nevoie de 300 g. ciocolată cu lapte sau amăruie, 100 g. smântână pentru gătit, 100 g. unt și 200 ml. smântână pentru frișcă sau frișcă lichidă. Rupem ciocolata bucățele și o topim la bain-marie. Dăm de pe foc și adăugăm smântâna și untul bătut spumă, după care dăm la rece. Între timp batem frișca și când crema de ciocolată s-a răcit o adăugăm și amestecăm bine.

Pentru glazură avem nevoie de 100 g. ciocolata neagră (minim 45% cacao), 75 ml. lapte, 1 lingură frișcă nebătută (frișcă lichidă sau smântână pentru frișcă), 20 g. zahăr, 20 g. unt, tăiat în cuburi. Topim  ciocolata la bain-marie. Separat, într-o crăticioară, se amestecă laptele, zahărul și lingura de frișcă nebătută și se aduce la punctul de fierbere. Adăugăm untul și amestecăm continuu. Turnăm apoi compoziția în ciocolata topită și amestecăm până capătă luciu.

Facem un sirop din 100 g. de zahăr și 150 ml apă, la care adăugăm un pliculeț de cappuccino și puțină esență de rom.

Asamblare: blat însiropat, cremă, etc, până ajungem la ultimul strat de cremă. Nu este nevoie să fie unul gros ci doar cât să acopere marginile, pentru că deasupra avem și glazură. Peste glazură eu am mai pus și frișcă și niște biluțe decorative. Am lăsat peste noapte la frigider și biluțele au devenit mai comestibile – s-au înmuiat, altfel cred că ar fi fost dezastru pentru măsele 🙂

 

10 Comentarii

Lasă un răspuns